På tvären

Det kom några svajiga dagar här i slutet av veckan. I onsdags på jobbet kände jag hur allt var extra tungt, det spände så fort jag steg upp och kroppen värkte. Så på torsdag morgon var jag på sockerbelastningsprov, vilket gick bra och jag varken svimmade av sprutor eller näringsbrist. Efter det åkte vi till Tonys föräldrar som dukat upp en riktig brakfrukost åt oss. Natten till torsdag hade det spänt extra mycket i magen och jag hade liksom en skärande smärta i sidorna av magen och även mitt på. Min svärmor tyckte jag skulle ringa rådgivningen och kolla och sagt och gjort – min kommande rådgivningstid flyttades från nästa måndag till igår, fredag, så jag skulle få komma in på kontroll och eventuell sjukskrivning.

Så igår var jag alltså på hälsokontroll, lite mer ingående än vanligt, hemoglobinet var fortfarande på låga sidan, men var högre än senast, sockerbelastningsresultaten var goda, vilket var så skönt att höra! Blodtrycket var som vanligt bra, ingen svullnad i kroppen, hon tyckte jag ökat en hel del i vikt, min totala viktuppgång nu är 15,5kg med 10 veckor kvar, men ”det är så olika på ämnesomsättningen, vissa får kämpa lite mer sen bara”, sa hon.

Sen var det magens tur att få sig en koll, förra gången var bebisen ännu så liten så det var svårt att säga hur han låg, tvärläge, stod det i anteckningarna, efter några sekunder med händerna på min mage konstaterade hon att så var fallet även idag, varpå hon frågade om han länge legat så. Mitt svar var , utan att behöva tänka efter mycket, ”så länge jag kan minnas”. Detta alltså nästan 2 månader. I nästan två månader har han alltså kilat fast sig med huvudet under revbenet, och rumpan/ryggen på vänster sida om naveln, varje gång magen spänt sig har man tydligt märkt hur huvudet stuckit ut på sidan och den lilla rumpan putat ut så magen blivit helt knölig. Han ligger i princip nästan på tvären, med rumpan lägre ner än huvudet, och vill inte för något flytta sig eller vända huvudet neråt.

Barnmorskan ringde därefter till mödrapolikliniken för råd, kunde man göra vändningsförsök redan nu, med tanke på hur länge han legat där? Det är ju ingen fara för honom så länge inte vattnet går, han har det bra, men med tanke på att han ju inte blir mindre, så innebär det ju ett ”visst” obehag för mig, då magen tänjs ut på bredden. Nej, tyckte de, det är ingen vits att göra vändningsförsök i vecka 30, då babyn förmodligen direkt vänder sig tillbaka med tanke på hur gott om plats det ännu finns i livmodern.
Nu fick jag ju också en förklaring på varför jag ser så stor ut, magen späns ju ut på ett annat sätt med lillkillen på tvären – ja, ni har säkert gissat det redan men det är en liten pojke därinne 😊 – så trots att det inte finns annat än fostervatten både under och över honom, så ser det ju ut som att hela magen var full med bebis redan.
Sen hade jag ju tänkt mig ett tredagars sjukledigt, men det var det inte tal om, efter att hon pratat med läkaren var det självklart, två veckor skulle det bli, till att börja med, för inte blir det precis lättare för mig med en bebis som växer på tvären. Mitt livs första sjukledighet skrevs alltså ut igår. Har svårt att acceptera det, det är ju inget ”fel”, på mig, men nu är vi två, och jag vill inte riskera ännu mer sammandragningar och obehag, så nu hoppas vi som bara den att han vänder sig neråt inom två veckor, så att jag får jobba augusti till slut.

Igår kväll åkte vi dessutom in strax före midnatt, sammandragningarna hade ändrat karaktär och kändes nu från ryggen och nere i magen, jag var såklart orolig efter allt som vi fått veta under dagen, så där gjordes ännu en koll. Allt var OK, vi fick se vår inte längre så lilla T, han uppskattades väga runt 1,7kg redan, det konstaterades också att jag hade rätt mycket fostervatten, så han har mycket att simma runt i (så varför nöja sig med att kila sig fast under armhålan på mig kan man ju undra). Allt var bra med mig, jag var inte öppen nånstans och efter en bra stund i kurvan var det OK där också, så vi fick till vår lättnad åka hem tillbaks.

Nu har jag då så klart läst lite om det här med tvärläge, enligt många kan det till och med vara svårare att göra en tvärlägesvändning än när bebisen ligger i sätesbjudning. Det står rätt lite om detta på nätet då det tydligen inte är helt vanligt, men vad jag förstod så rekommenderas det dessutom att man gör kejsarsnitt på bebisar i tvärläge, utan vändningsförsök. Jag önskar ju verkligen att jag skulle få föda vaginalt, men det är ju viktigast att bebis mår bra!
Dessutom ska det vara farligt om vattnet går med ett barn i tvärläge, då navelsträngen kan följa med ner i kanalen sen så att den kommer i kläm och stryper av näringstillförseln till barnet, händer det ska man bara lägga sig ner och ringa ambulansen.

Usch, man ska inte läsa allt för mycket har jag konstaterat, men därför frågar jag nu er. Jag vill ha alla era erfarenheter kring allt mellan tvärläge, vändningsförsök, kejsarsnitt och allt annat ni kan tänka er jag behöver höra. Jag är inställd på allt och är främst ute efter att få all info jag kan tänkas behöva, så shoot!

image

7 reaktioner till “På tvären

 1. Hej! Är i vecka 34 nu men när jag var till rådgivningen i vecka 31 låg bebisen i tvärläge, och hade legat så i flera veckor. Fick då även en tid för tillväxt ultra pga sf måttet som då var mindre men berodde såklart på bebisens läge. På ultrat förra veckan visade det sig att hon vänt sig och nu låg med huvudet neråt och ligger så fortfarande. Så tror inte du behöver oroa dig ännu, var aldrig påtal om någon vändning heller och rådgivningstanten sa att i dessa veckor slipper de ännu och vända sig så pass mycket så sa även läkaren vid mödrapoli men han trodde att hon nu skulle hållas med huvudet ner. Så vänta och se, men du kommer garanterat att känna av när han vänder sig neråt allt blev mycket lättare då 🙂 kul att följa din blogg när vi har bf så nära! 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Jag tror inte du behöver oroa dig, det är ju många veckor kvar! Babyn hinner nog svänga sig ännu, ska du se. Med mitt första barn gjordes ett vändningsförsök i vecka 36, eftersom han låg i tvärläge, men några timmar efteråt kände jag hur han svängde sig tillbaka. Jag blev orolig för snitt, eller att föda i sätesbjudning, men bara några dagar efteråt kände jag hur han svängde sig med huvudet neråt.

  Jag tror nog det kommer att gå bra för dig 🙂

  Gilla

 3. Två av mina barn har länge legat i sätesläge. När de fortfarande har gjort det i vecka 36 så har jag fått tid för att göra ett vändningsförsök. Jag har fått tiden till vecka 38. Ena gå vände sig babyn två timmar före jag skulle dit. Jag vågade inte tro att jag kände rätt så jag for dit i alla fall men det var faktiskt rätt. Andra gången vände sig babyn i vecka 37. Jag hade då samtidigt en kompis som hade en baby på tvären och den vände sig också riktigt på slutet.

  Gilla

 4. Jag hade en bebis som alltid var i sätesläge, det blev vändningsförsök men bebisen var stor och omöjlig att vända. Skulle förlossningen starta av sig själv innan bebisen beräknades vara över 4kg så skulle jag få föda vaginalt. Fick tid för kejsarsnitt i v.42. Förlossningen startade aldrig så det blev planerat kejsarsnitt då. Det gick bra och bebisen mådde bra. Jaa och så gick jag upp 33kg också…

  Gilla

 5. Min tvärbebis är tre månader nu men jag minns hur obekvämt det var 🙂 Han var aldrig med huvudet neråt utan bökade envist på högt uppe i magen ännu inne i operationssalen. Det gjordes ett vändningsförsök i vecka 37 men det misslyckades. Storebror satt i sätesläge så det blev snitt med honom också.
  När man är gravid känns förlossningen som den stora finalen och det blir väldigt mycket fokus på hur, var och när. Mitt tips är att se förlossningen som en början på många, många år med ditt barn. I efterhand spelar det ingen roll hur bebisen kommer ut, det viktigaste är att ni äntligen får träffa er son. Jag fick inte pröva en vaginal förlossning och jag kunde inte byta den första blöjan. Men jag fick två fantastiska barn som föddes på det sätt som var säkrast både för dem och mig.

  Gilla

  1. Tack Madde för dom orden! Du har helt rätt i det du säger och viktigast är ju att man får ut ett friskt och krytt barn. Har redan börjat ställa in mig på kejsarsnitt och tar det hela med ganska stor ro, lider mest av det enorma trycket i magen hela tiden. När planerade ni in snittet på era barn? Var skillnad på tvärlägesbebis och sätesbebis, sådär rent medicinskt? Tog de ut sonen som låg i tvärläge tidigare eller?

   Gilla

 6. Med tvärbebisen bokades snittdatum efter det misslyckade vändningsförsöket. I Kokkola sa de åt mig att planerade snitt i allmänhet görs efter 39 fulla veckor. De gör säkert undantag beroende på bebisens storlek och mående, hur mamman mår osv. Båda är födda 39+3.
  Konstigt nog så hade tvärbebisen ganska gott om plast att böka på trots att han var helt normalstor. Han skulle nog ha haft plats att vända på sig men det ville han inte. Jag håller tummarna för att er plutt har bättre lokalsinne än vad mina hade!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s