”Skyll dig själv, vad hade du förväntat dig?”

Än en gång är vi här. Klockan är 4:48, men Elmer har varit vaken i nästan en timme redan. VILKET BARN STIGER UPP KLOCKAN 4 PÅ MORGONEN?!?! Säkert är dom många, men det är en klen tröst, bara flera mammor som sitter och vakar med grus i ögonen och ett humör inte ens någon Disneyskurk vill leka med.

Jag.hatar.det.
Jag hatar gnället som löper genom hela natten,
hatar klättrandet längst med spjälorna,
hatar att sedan behöva stiga upp för att gnället plötsligt och chockerande övergått till glatt joller och prat, till skrik för att man ignorerat det tillräckligt länge enligt jollrets innehavare.

Mest av allt hatar jag mig själv.
Jag hatar den jag blir när jag är trött.
Jag hatar att jag numera blir arg, i stället för tålmodig och konsekvent.
Jag hatar skuldkänslorna för även om jag vet att det är normalt att känna som jag gör, där klockan 4 på morgonen, så är det ändå inte okej, enligt mig själv. 

Så jag lyfter upp min son ur spjälsängen, går till vardagsrummet, sätter den triumferande sonen mitt på golvet. Och sätter mig sedan i soffa med huvudet i händerna och håret på ända och ältar,
ältar,
ältar.

IMG_3865.jpg

Snälla, kan vi inte bara sova, du och jag.

10 reaktioner till “”Skyll dig själv, vad hade du förväntat dig?”

 1. Oj du, du e int ensam! Det är hemskt, ja vet det själv. Och speciellt detdär med att man blir till en hemsk och avskyväd mamma nattetid för att man helt enkelt bara inte orkar, varför är en människa ens skapad så att man int står ut sämre småbarnsperioder? Ja brukar trösta mig med att barnen ännu är så små, kanske de int minns något av de nattliga problemen som gör föräldrarna galna? Ja sänder lite krafter och många tankar till dig, tillåt dig göra ingenting sen på dagen när han vilar och nu när värdet förhoppningsvis ska vara bättre så ska du passa på och ladda lite krafter utomhus 🙂

  Gilla

 2. Melissa vaknar också på nätterna nuförtiden; men vi har henne bara mellan oss och så brukar hon somna om där. Ibland tar det en timme ibland en och en halv och ibland 10 minuter.
  Varför hjälper inte din man dig? Pasi stiger upp 5 på morgnarna men det är nästan han som sköter nätterna för han vet att jag behöver sömnen för att årka genom dagen..

  Gilla

 3. Oj vännen!! Kämpa!! Det blir bättre! Megakram. Här är det också jag som sköter nätterna för att Sambon ska orka på jobbet, på veckosluten tar han dem. Man blir så trött o en hemsk människa inombords. Så är det bara. HELT förlåtet. Du är en jättebra mamma ändå. ❤

  Gilla

 4. Du är inte ensam. Jag känner samma sak och nu har jag då en 5mån tjej som bara vaknar 2 ggr per natt. Men när hon startar dagen kl 5 blir jag skogstokig. Hon har varit jätteoregenbunden i sömnen tills en månad sedan sen vi började med smakportioner och gick över helt på ersättning. Hon visar att hon vill ta en förmiddagsvila, men sen tar det ca 1 h innan hon somnar. Då kan jag med svära för mig själv och komma på att det egentligen är mig själv jag är arg på. Att jag inte har det tålamodet som jag hade önskat.

  Gilla

 5. S somnade kl 21 igår, sov en timme och var sen vaken till kl 4!? Jag var så trött så trött och tillsist sa jag till henne att jag skiter i henne nu för jag vill sova och hon får skrika bäst hon vill. Så blir jag av att inte få somna innan kl 4. Jag fick genast dåligt samvete och vände mig om och försökte för femtielfte gången få henne att somna, och då somnade hon. Halleluja! En timme senare steg ett av de äldre barnen upp och jag ville bara gråta. Styrkekramar till oss. Alla säger att det inte kommer vara såhär hela livet, en tröst kanske, men just nu spelar det ingen roll alls för mug att det kanske är bättre om 6 år…

  Gilla

 6. ”Livet med småbarn är så härligt, du kommer int att komma ihåg hur tungt det var när hen var liten” o sånt blabla har man fått höra fler gånger under sin tid som mamma.. men duuh int kan man komma ihåg nånting då man sovit 5 timmar på en vecka!! H. En 2 barnsmamma med den lilla som också vaknade 4 i ”morse”. ( insert medlidande fejs med stora påsar under ögonen)

  Gilla

 7. En stor, varm, medkännande styrkekram till dig. Vill du ha sällskap i morgon em kan jag komma sen Tony farit till jobbet. Du behöver inte vara trevlig och hålla mig sällskap om du helst av allt vill sova. För mig är det nog att kunna hjälpa ens litet.

  Gilla

 8. Kämpa, kämpa, det blir nog bättre! Här började lillebror sova gott efter att han lärt sig krypa och gå. Då lugnade hans kropp ner sig och sömnen blev mycket bättre. Har ni testat att ha honom att sova i vagnen? Kan hända att det är lättare för honom att somna om där. Vi har satsat på att få så mycket sömn som möjligt och struntat i alla principer. Han sover bästa nära och somnar bäst i famnen, så då gör vi så. Dela på nätterna och turas om att sova i ett annat rum, gärna med öronproppar.

  Gilla

 9. Kram till dig! Jag har själv inte erfarenhet av att inte få sova på en längre tid men nog en kortare. Det är hemskt att inte få sova. Hur man bryts ner och blir någon annan än den man är.😐Är sömnskola ett alternativ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s