När man låter blommorna tala

***Detta inlägg skrivs i samarbete med Lindell Flowers***

Fredagsbuketten. Ordet jag tycker borde få en plats i Svenska Ordlistan och ett ”koncept” som för många är mer regel än undantag. För många innebär det ett knippe rosor eller nejlikor, vid säsong även tuplaner, samtidigt som man är på fredagsuppköp vid någon av de stora livsmedelsvaruhusen. För vissa innebär det något ännu mer, det är en hel process, en rutin som får plats att variera efter humör. Man går till en blomsteraffär, kanske rådfrågar floristen eller så gör man det helt själv, och så, utifrån humör och sinnesstämning, plockar man ihop sin fredagsbukett. Buketten som sen får stå där på matsalsbordet, köksbordet, eller om man inte har klåfingriga barn – matsalsbordet som körsbäret på tårtan. Det som toppar av hela helgen eller som sätter punkt för fredagsstädningen, hur liten eller hur omfattande den städningen än varit.

IMG_5125

Idag fick jag lyxen att plocka ut min alldeles egen fredagsbukett. Jag har aldrig sett mig som någon blomkännare, min mor däremot är ett självlärt proffs, hon fick det av sin mor, och jag har ännu hopp för att jag kanske, kanske skulle få lära mig det här med blommor och växter. Hursomhelst, jag styrde kosan mot Lindell Flowers här i Karleby för att få plocka ut min alldeles egen fredagsbukett.


Väl på plats lät jag mig först inspireras lite av alla grönväxter, just nu hade de dessutom -50% på alla grönväxter så jag passade på och köpte med mig några små guldkorn.

Sen steg jag in i det kyliga rummet med snittblommor tillsammans med Mikaela som jobbar som florist på Lindell Flowers.

IMG_5124IMG_5120
Tanken jag hade med min bukett var rent spontant att den inte behövde vara så spretig, men heller inte för kompakt, gärna med något lite extra och många inslag av naturen. Jag inspirerades även lite av den stundande hösten och dess färger, och av bärskogarna. Rävsvansen på bilden ovan fick en rätt betydande plats i buketten.

IMG_5116

Efter en del funderande blev det en bukett i många lila och gröna nyanser med inslag av lite rostigare toner. Buketten utgjordes i det stora hela av nejlikor, (visste ni att den gröna bollen på bilden ovan också är en sorts nejlika?!), men i den hamnade även en dahlia, rävsvans, björnbär och eukalyptus. Blev otroligt nöjd med buketten och det kändes verkligen som att Mikaela fick till det jag hade i huvudet, det kändes lite som att hon tänkte utifrån mina halvfärdiga tankar och gjorde dem hela.

Resultatet då? Jo, det blev så här:

IMG_5139IMG_5143IMG_5144
Mitt hem är inte ännu städat, och knappast hinner det få någon fredagsstädning heller eftersom jag ska jobba idag och Tony har fullt upp med Elmer. Men vet ni, det är ju inte det som är grejen egentligen, för mig betyder fredagsbuketten helg. Och den fungerar lite som en påminnelse om att helgen är kort, och behöver tas till vara på. Samtidigt får jag, med lite tur, njuta av den lite längre än så också. Mikaela gav mig flera tips på hur man håller snittblommor vid liv, men det får ni läsa om lite senare. För mig är blommor känslor, de speglar ens humör, gör det nästan till något fysiskt, något man kan ta på. Är så glad att jag tog mig tiden att välja och plocka bland alla blommor, för nu känns det på något sätt så fulländat, som att jag har mitt alldeles egna sinnelag på köksbordet.

Det är en alldeles speciell känsla.

IMG_5152IMG_5154

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s