Det här med att ge barn ansvar

När vi var på föräldrakurs gick vi ganska djupt in på hur man bygger upp ett barns självkänsla och självförtroende, vi pratade om kärleksspråk och hur man bygger en stark relation till barnet. Jag gillar att, inte bara med ord, utan med handling försöka utmana Elmer i vardagssituationer, och på så vis stärka honom i hans utveckling, inte genom att pusha, iallafall inte alltför mycket, men vi har börjat ge honom en hel del ansvar. Det underlättar ju inte bara för en själv, men i slutändan är det ju honom vi hjälper genom att tidigt lära honom ansvar och att saker och ting inte bara sköter sig själv utan att det faktiskt ligger jobb bakom.

IMG_9892
När jag först började fundera på vilka uppgifter i hemmet jag ville ge honom tänkte jag att han knappast skulle vara intresserad, han är ju bara 2,5 år, men så slog det mig att han t.ex. älskar att ordna, njuter av att stå och se på när man gör mat, och på senast har han blivit helt tokig i allt som har med verktyg att göra – hämtar Tony borrmaskinen, hämtar Elmer även sin lilla borrmaskin osv.

Så rent konkret har Elmer fått börja delta eller helt ta hand om följande saker, några av sakerna har han börjat med helt själv, och några uppgifter har vi gett honom:
1. Har vi varit och handlat är det han som plockar ur påsarna, och ofta även in i skåpen. Mamma fick släppa på perfektionisttyglarna lite och blunda när smörpaketen åkte in i skafferiet och brödet i kylen. Många gånger träffar han faktiskt helt rätt när det kommer till var saker ska vara.
2. Vi har ett skåp för Miriams och Elmers blöjor, och han fullkomligt älskar att plocka dem ur påsarna och ordna in dem dit. Det är väldigt noga, att ”Miriams blöjor ska vara uppe och Elmers blöjor ska vara nere.”
3. Han får duka bordet, det behöver inte vara korrekt, det roliga är att se hur han väljer fat och skedar åt respektive familjemedlem.
4. Vill han hjälpa till med maten så får han, ofta blir det att plocka fram potatis som ska skäras eller skalas, en och en, eller hälla i vatten eller salta/krydda osv. Det ska vara roligt! Och vi är såklart hemskt tydliga med att man inte rör varken spis, kniv eller varma kastruller.
5. Diskmaskinen tömmer och fyller han gärna, på sitt sätt, efter att jag plockat bort vassa och alltför sköra saker. 🙂

IMG_9894
Så småningom har jag tänkt att jag låta honom sätta sina smutsiga plagg i tvättkorgen själv. Så enkelt om man har en egen tvättkorg för barnkläder, så skulle man eventuellt minska på det här eeeeviga plockandet av strumpor och kläder från golvet!

Hur gör ni? Har ni era barn att hjälpa till hemma, och vad får de göra? Det är såklart olika beroende på ålder, men det är alltid så intressant att höra hur andra gör.

IMG_9817

Annonser

5 reaktioner till “Det här med att ge barn ansvar

 1. Här får lillaO (2år4mån) plocka ur butikskassarna, tillsammans hjälps vi åt så att allt kommer på rätt plats. Han plockar rena bestick i lådan. Han fullkomligt älskar tvättmaskinen så han sätter kläder och tvättmedel i maskin efter att vi sorterat och sen när tvätten är vikt tar han sin vagn och kör allas kläder in i rätta rummen. Allt är mest lek, vill han inte behöver han förstås inte men för det mesta vill han vara med och hjälpa ❤️

  Gilla

 2. Nog hjälper han till allt vår son, men hur mycket hjälp det sist å slutligen blir är ju en annan fråga. I vårt falla handlar det nog mest om att han ska göra precis som pappa gör. Om jag står och fixar mat så bara MÅSTE han oxå fö röra me ”spadee” i stekpannan, annars blir det ett jävla liv kan jag lova. Och så håller han på med damsugaren typ heela tiden, och påpekar att jag borde städa fastän det redan är städat. Vi är inne i någon sorts trotsperiod här så fokuset för lillkillen tycks vara att göra så mycket ”dynttona” han hinner med. Det måste liksom ske nåt hela tiden, annars blir han otålig och börjar hitta på hyss. Int e de allti lätt me en tvååring, men nog är det härligt när dom väl är på det humöret att dom vill hjälpa till. 🙂

  Gilla

 3. Har inget med inlägget att göra men hur sover Miriam nu? Har en 7 månaders som ammas hela halva nätterna, försökte för nån vecka sen med lite sömnskola men fallit tillbaka i gamla vanor nu😅

  Gilla

  1. Hej! Vi har gått en svenskspråkig kurs i Jakobstads församlingshem. Kursledare var Boris och Vivian Salo samt en familjerådgivare jag nu inte minns namnet på. Fem kurstillfällen där vi fördjupade oss i barnens fem kärleksspråk och fick undervisning via film som var helt suverän. Efter det satt vi i grupper och diskuterade och gjorde uppgifter hämtade ur kompendier vi även fick med oss hem, vi hade varsin kurledare med oss i gruppen genom hela kurstillfället. 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s