”Tjena tjockis!”

Något jag ständigt fått förundras över (och dras med) den senaste tiden har varit det här med vad folk riktigt törs kasta ur sig till gravida kvinnor. Bland listan på återkommande kommentarer finner vi bland annat följande guldkorn:
”Tjenare tjockis!”
”Är du säker på att det bara är en där?”
”Det börjar väl bli dags snart?”
”Jaha, har du ätit något opassligt?”
”Du börjar nog bli riktigt trind”
”Jag tycker du har gått upp i vikt… hö hö..”

Vet inte om jag är överkänslig, kan inte säga att jag blir direkt arg över dessa kommentarer, men definitivt lite förbryllad. Sen när har det blivit okej att skämta om någon annans utseende? Gravid eller ej tycker jag det känns respektlöst. Skulle kunna spekulera länge om detta men jag tror mitt budskap är tillräckligt tydligt.

Jag har, på extra dåliga dagar, till och med kontrat tjockiskommentarer med något i stil med ”jag är gravid, vad är din ursäkt”, eller ”jaha, e du graviid” med ”näää, jag har bara gått upp i vikt” (försök hålla masken också så är det dubbelt så roligt). Man får bita tillbaka, tycker jag.

11650809_10153040561208121_1493001016_n
Sen finns det ju faktiskt kommentarer och frågor som är riktigt okej, förutsatt att personen faktiskt vet, eller är 100% säker på att man är gravid, och det är ju såklart frågor och kommentarer som:
”Hur har du mått/hur mår du?”
”När är det beräknat?”
”Vad roligt, grattis!”
”Har ni tagit reda på om det är en pojke eller flicka?” och ”håller ni det hemligt?”
”Hur mår pappa?”

Det går ju förstås en mycket fin gräns här. Ibland beror det på från dag till dag hur man reagerar, ibland beror det på hur finkänslig och sympatisk personen i fråga är.
Men i 9 fall av 10 tycker jag inte det är okej att säga ”Tjena tjockis!”.

Vad tycker ni? Har ni fått dras med liknande kommentarer?

13 reaktioner till “”Tjena tjockis!”

 1. Efter julen fick jag höra. ”Du har då matat din baby under jul” innan jul så samma person ”kom ihåg att man inte behöver egentligen äta så mycket mer då man är gravid”

  Blev nog själv förvånad också att det tysk vara helt OK att slänga ur sig vad som helst till en gravid

  Gilla

 2. För int så många dagar sen träffa vi på ett par äldre bekanta som nog visst att vi väntar barn igen. Vår granne väntar också och har bf 9 dagar före oss. Frugan i frågan kommenterade att ”det synns mycket bättre å dig än på grannen, trots att grannen är längre i graviditeten än du!”. Tja, jag tog ju de me en klackspark och fortsatte diskussionen med att vi ju nog är i helt olika utgångslägen (jag andraföderska och grannen förstdöderska, jag är betydligt kortare och rundare normalt än vad grannen är osv). Det är sällan jag tar illa upp, och inte gjorde jag det direkt denhär gången heller men inte var det ju direkt en lämplig kommentar heller.

  Gilla

  1. Nå nej, inte precis, men du tog ju det bra. 🙂 Men ibland slinker det nog saker ur folk innan dom kanske hinner tänka en extra gång.. Köpte en klänning igår för icke-gravida och innan hon hinner tänka sig för släpper expediten ur sig ”Oj, du hittade nånting…” (kikar på storlekslappen) ”…och i storlek S dessutom! Ehrm.. alltså jag menade inte så men den är ju ändå rätt tight.. men stretchig förstås!” 😀 Hon blev nog mer nolo än jag denna gång. 🙂

   Gilla

 3. Min sambos morbror var helt fantastisk på det där, alltså. I femte månaden när jag tyckte det äntligen börja synas att det var en gravidmage o inte bara fläsk ”Ja tycker nog den alltid ha vari ganska stor” o sen i sjunde månaden ”Borde du int va o föda ren me den där stora magen?” Kääärlek ❤ ❤ ❤ Suck.

  Gilla

  1. Nejmen, hjälp! 😀 Värst är det ju då det kommer från släkten, för man kan int vara lika otrevlig tillbaks då, fast man riktigt sku vila bita ifrån i vissa fall! 😉

   Gilla

 4. Hatar också dehär fula kommentarerna man får som gravid. Har en bekant som varje gång vi träffas frågar: Oj hur myki har du gått upp i vikt nudå? Alltså va väger du nu? Skulle ju vara trevligare om personen skulle fråga hur man mår istället.
  Surt att folk inte kan låta en annan människa njuta av sin graviditet utan slänger ur sig vad som helst. Det finns ju så mycket mera än vikt och utseende att tänka på under en graviditet.
  Jag tycker iaf att alla gravida kvinnor är vackra fast man kanske inte känner sig så fin alla dagar 🙂

  Gilla

  1. Förstår vad du menar! Kan inte förstå hur det plötsligt blir okej att följa med någons viktuppgång på det sättet. För oberoende om man vill eller ej så tänker man ju nog lite på vikten också.. En annan sak är ju om man själv öppet vill berätta om sin viktökning, men att börja ett samtal kring graviditeten med ”oj vad stor du är, hur mycket har du gått upp i vikt?” tycker jag inte är okej.

   Och ja, du har helt rätt! Det är så vackert att vara gravid, och kvinnligt! 🙂

   Gilla

 5. Jag har aldrig förstått och förstår inte att folk tar illa upp över sådana kommentarer som ”vad stor du blivit”, ”är det bara en där” osv. Många visar ju sin mage öppet på bilder osv vilket visar att man är öppen och att då ta illa upp över att någon säger magen växt tycker jag är konstigt, det är ju bebisen som växer och det man kommenterar! Jag har nog säkert sagt några sådana kommentarer utan att ha det minsta negativa i tanke utan enbart ett sätt att uppmärksamma och kommentera på samma sätt som jag fråga hur blivande mamman mår osv. För att visa att man bryr sig och uppmärksammar och tänker på saken.. Har också fått samma kommentarer och inte tolkat dem det minsta negativt, det är ju en baby som växer och jag tar det inte som att det är mig och mitt utseende de kommenterar överhuvudtaget på ett negativt sätt. Än är jag inte så långt gången, men ändå så det synts. Sen kanske det hjälper med att jag själv är ganska öppen och avslappnad kring att jag äter som en häst och är hungrig konstant, att jag gått upp osv, men jag har ju att skylla på 🙂

  Gilla

  1. Grattis i massor till graviditeten! Oj vad roligt! Hur långt är du? 🙂
   Förstår till en viss del det du menar i att många visar öppet magen, men tycker på något sätt ändå inte det är okej med vissa kommentarer. Men det är så svårt att sätta en gräns där också, de allra flesta menar ju bara väl! Tror många som sätter upp magbilder, jag själv inräknat, och som stönar och stånkar över hur stor man blivit, helst av allt skulle vilja höra motsatsen – och att babyn ser ut att växa fint och att man är vacker. Sen att någon bekräftar ens egna farhågor är ju mindre viktigt och önskvärt att höra. Vi är ju lite funtade så vi kvinnor, tyvärr. 😀 Just det du säger om att det är babyn som växer skulle ju folk kunna ta fasta på i stället, och säga typ ”roligt att se babyn din växer”. Att vissa personer som kommer in till kassan på mitt jobb hänger sig över disken och säger ”nå, få sii nu om du ha blivi na tjockari” är något jag gärna skulle slippa. Man känner sig lika utsatt som ett djur i bur. 😀

   Gilla

   1. Man är olika helt enkelt. Jag testade frågan på några av mina vänner och de förstod inte heller att man tar illa upp av det, har hört det flera gånger, många som tar illa upp men jag har som sagt aldrig förstått det förrän jag blev upplyst om att så är fallet, skulle aldrig ha tänkt det så. Kanske ändras det ännu under graviditeten men ännu är jag inte där 😉 Och tack, jag är bara i v. 14 ännu 🙂

    Gilla

   2. Jag tycker det är okej att säga ”vad magen har växt” för då kommenterar man ju just magen å babyn, men att säga ”oj så stor du har blivit” är ju att kommentera att mamman har gått upp i vikt eller blivit stor. Jag själv tar inte illa upp längre (min tredje graviditet nu) men blir lite paff över vissa kommentarer man får! En i min mans släkt utbrast ”nämen har du så lite kvar, du är ju så liten mot vad du brukar vara, du e ju jämt så rund och tjock när du e gravid!” Jaa vad svarar man på den 😉

    Gilla

 6. Minns hur jag själv blev irriterad på alla tjockis-kommentarer och det att typ okända kom och klappade mig på magen när jag var gravid. Det är INTE ok!

  Det är som om det plötsligt inte finns dom vanliga gränserna till vad man kan säga och göra mot en annan. – .-

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s