Att få skapa (och lyckas) tillsammans

Hej på er! Har mått konstigt hela helgen och därav har inte mycket blivit nerplitat. Under energirusen har jag däremot hittat på både det ena och det andra. Tony blev 29 i lördags och det firades väldigt småskaligt med glass och kaffe med hans bröder och brorsöner då födelsedagsbarnet inte önskat några större utsvängningar, dessutom befann sig både mina och hans föräldrar antingen ca 400km norr respektive söder om oss på minisemester, snacka om timing och gissa om de var nervösa för att förlossningen skulle starta under tiden de var borta.

På lördag kväll hade jag lovat hemgjorda hamburgare, detta projekt påbörjades redan på dagen i form av tillverkning av hamburgerbröd.
Jag följde ett recept som var helt nytt för mig, men som skulle ge mjuka fina bullar utan skorpa och med ett inkråm som lämpar sig perfekt för burgare, inte för luftigt men inte heller för kompakt, med andra ord. Jag äger ingen hushållsassistent eller degblandare så jag är alltid lite extra skakig när det kommer till bröd och bullar, för jag vet ju hur viktigt det är att degen körs tillräckligt länge för att glutennätet ska bli optimalt. Allt hänger ju på hur du behandlar degen INNAN  du väl börjar göra något av den! Men bröd skulle det bli så jag gjorde som jag hittills gjort – använde mig av handvispen och degkrokarna som följde med där. Detta funkar bara för små degar, måste jag ju tillägga. Sen var det bara att köra igång!

image

Brödbullarna, rundrivna och strax innan de sätts på lite vila..

image

På plåten, lätt formade och tillplattade, dags för jäsning…

image

… Och här har de nyss tittat ut ur ugnen! De skulle gräddas lågt ner i ugnen men fick flytta upp dem lite i slutet då jag vill ha lite färg på ytan också, här fick man akta så de inte var för länge och den där typiska brödskorpan bildades! Jag lyckades!

image

Bullarna skulle , så fort de svalnat tillräckligt, sättas i påsar. Sen skulle de helst vara i påsen minst 2 timmar innan förtäring, och ville man frysa dem gick det ypperligt eftersom de sades smaka ännu bättre upptinade. 6 stycken brödbullar är alltså nedfrysta i väntan på något lyckligt middagssällskap.

image

Tony, som är mästerkocken i huset, fick sedan lov att göra biffarna, och jag fixade ”franskisar”. Det blev, utan att skryta, något av det godaste vi hittills gjort tillsammans i matväg! Är så himla nöjd! Gick omkring hela kvällen och var helt lyrisk över bröden, det är så roligt att baka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s