Hur klär man babyn inför vagnen?

En annan läsarfråga var hur jag klär Elmer när jag går ut med honom nu på vintern. Vet inte om jag är rätt person att svara på denna fråga, men E lever ju ännu så jag kan ju iallafall berätta hur jag gjort.

Först och främst använder jag sunt förnuft. Från det att babysar är 3 månader är dom ju riktigt bra på att hålla kroppsvärmen men just nu tänker jag väldigt mycket lager på lager. Kollar ju såklart utetemperaturen först. Är det på minus sätter jag alltid ett tunt babyfårskinn i botten på vagnen. Ull är ju bra på det sättet att det andas, och är det varmt så hålls det svalt och är det kallt så värmer det.

Är det under -5 så sätter jag hans åkpåse i dun ovanpå fårskinnet, och är det över -5 så kör jag med åkpåsen med polyesterfyllning som kom med i mammalådan.

Sen när det kommer till att klä Elmer så börjar jag med en body i ull eller merinoull, som inte sticks – blir han svettig så suger det upp det men blir ändå inte blött och kallt. Sen använder jag sparkbyxor i bomull eller i merinoull. Efter det sätter jag en lite tjockare bomullsoverall för inomhusbruk, eller en tunnare i ull, för att hålla värmen inne.

– Är det plusgrader sätter jag den tunnare, mjuka halaren/overallen som kom med i mammalådan, halsduk eller en såndär mössa som bara har ett hål för ansiktet, och som kommer ner över axlar och bröst på babyn, och sen en stickad hjälmmössa eller en ”pipo” i bomull som sitter tight om öronen + vantar och sockor, sen ner i åkpåsen och dragkedjan fast. Ibland öppnar jag den om jag känner att det blir lite för varmt och tätt, eftersom vagnen ändå har ett såntdär skydd som sitter rätt tight över sovkorgen.

– Vid minusgrader kör jag en tjockare halare, också den från mammalådan. Nedan ser ni det jag hade på honom idag, här i Kokkola var det -12.

Body, stickad tröja, vantar.
Sparkbyxor, strumpor och s.k. tågsockor.
Tunn mössa med hål för ansiktet och hjälmmössa.
(Stickade byxor saknas på bilden.)
Tjock overall från mammalådan.
Sovpåse och fårull i botten på vagnen.

Han sov skönt och när jag tog upp honom var han varken svettig eller det minsta kall.

12460023_10153404847903121_509384476_n

Tror det är bara att pröva sig fram. Använder du sunt förnuft så klarar han sig fint. Visst kan man uppskatta fel ibland, men Elmer säger åtminstone ifrån om han bli för varm. Är du osäker, så känn babyn i nacken några gånger under promenaden, om hen inte är svettig eller kall så har du klätt hen helt lagom! 🙂

2 reaktioner till “Hur klär man babyn inför vagnen?

  1. Tack för svar! Nu är vår lilli endast 2 veckor ännu så hon sover inne ännu. Har bara hunnit vara ute en gång eftersom det varit över -10 grader varje dag och nu är det ju -15 och kallare hela veckan… Men vi längtar till mildare väder och jag ser att vi tänkt väldigt lika med kläderna! 🙂

    Gilla

  2. Ingen orsak! Förlåt att det var lite sent! Vi håller själva E på insidan nu när det är som allra kallast. Han sover helt bra i svalt sovrum också. Vi började inte ha honom att sova i vagnen förrän han var ca 2 månader, mest för det att han inte trivdes där först. Men man behöver int ha bråttom med det nu när det är så kallt! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s