Nätterna

Sen Elmer kom är det jag som tagit hand om nätterna, så när som på 4 nätter, varav en föll på en barnmorska, en på svärmor och två på min mor. Ärligt kan jag säga att jag inte har en aning om vad en normal nattsömn är längre.

Den två första veckorna sov han helt bra, men då var man själv så spänd eftersom man ju hade fått inpräntat att han skulle äta med 3 timmars mellanrum, så på något sätt vaknade man alltid själv stup i kvarten ändå. Vid det laget försökte vi ju på amning ännu, så jag sov minimalt lite. Vecka 3, 4, 5, 6, ja, kanske till och med 7, gick man och bar på sin son efter varje uppvaknande, trodde att han var en vampyr som för det första inte somnade förrän tidigast klockan 1, och sen inte somnade om på ca 3 timmar efter att han ätit. Jag gick runt, runt i huset, med alla lampor släckta och kände mig som ensammast i världen. Jag gjorde det så svårt för mig minns jag, då såg det ut såhär:
– Elmer vaknade.
– Jag sprang och värmde mat.
– Elmer matades.
– Elmer bajsade.
– Jag gick med honom till skötbordet, tände lampor, bytte på honom, han blev allt piggare.
– Han fick mer mat, eftersom han ju tömt magen på en del så var han ju hungrig, igen.
– Hade jag tur somnade han rätt snabbt, men oftast vankade jag på med honom dinglande över axeln i timmar. Timmar!
På morgonen var jag så mör att Tony tog Elmer så jag fick sova ytterligare några timmar, men det gick ju bara då T var hemma, när han for till jobbet på sin första morgonvecka efter pappaledigt så trodde jag att jag skulle gå under. Räknade minuterna tills det att han skulle komma hem, grät mycket.

12607183_10153442298528121_1961938206_n

Sen svängde allt plötsligt, Elmer var fortfarande enormt knepig när det kom till att somna första gången, han fick helt enkelt inte tag i sömnen. När han väl gjorde det så sov han bara 1,5-2 timmar, så han vaknade ofta, däremot somnade han om nästan direkt också, oftast vid flaskan, och helt ärligt så underlättade det massor efter att vi börjat med ersättningen, och han började bajsa bara en gång om dagen, högst. Då kom det aldrig mer nattetid och man kunde börja byta på honom i sängen i mörklagt rum efter, eller mellan maten utan att vara rädd för att ha hela lasset i sängen.

Nu de senaste veckorna har man äntligen börjat hitta en rytm. Elmer somnar mellan halv 10 och halv 12 varje kväll, vaknar första gången runt halv 3-3, oberoende när han somnat. Sen går det oftast 3 timmar, men ibland till och med 4 eller i sällsynta fall 5 timmar innan han vaknar igen. Man känner sig till och med mänsklig på morgonen när man vaknar! Känns alldeles fantastiskt!

Vi har bestämt med Tony att så fort Elmer börjar sova hela nätter så kommer vi börja låta honom sova i eget rum, först med babylarm, och sen så småningom utan.

Hur snabbt började ni ha era barn i eget rum?

5 reaktioner till “Nätterna

 1. Åh va era nätter har vari kämpiga men skönt att det har svängt om nu! 🙂
  Vi flytta Liam i eget rum när han va kring 5 månader. Han har alltid sovit bra om nätterna, eller i början skulle han ju vakna var tredje timme för att matas. Jag amma Liam tills han va 4 månader, så då var det enkelt att ha honom i samma rum. Tror han va bara några månader då han sov första hela natten 😀 så hoppas ni får snart njuta av det! Sömn är ju så otroligt viktigt för att man ska orka.

  Gilla

 2. Vår äldste sov redan runt 3 år i eget rum, men sen ville han sova med oss. Nu har vi igen prövat att ha båda i samma rum (2,5 år och 4,5 år) och nu går det bra. Värre är det för mej som gärna skulle vilja ha dom i samma rum som oss ännu 😉

  Gilla

 3. Äldsta var ca 1,5 år då han flyttade till eget rum. Han har alltid sovit bra. Näst äldsta var ca 8 månader, även han har alltid sovit bra. Twinsen var ungefär 6 månader och de har också sovit bra. Eftersom de var under tre kilo då de föddes och gick ner så otroligt mycket i vikt på BB måste de till att börja med matas med tre timmars mellanrum. När vi fick ok till att mata dem då de ville ha så blev det direkt 12 h nätter så där har vi inte heller haft problem. Nu har de en tendens att vakna mitt i natten och väcka den andra som sover, men tur är det inte svårt att få dem att somna igen, bara de får komma upp i famnen och med till köket för att hämta vattenflaska så är det bara att lägga dem i sängen igen. Oftast dricker de inte mer än en klunk innan de somnar men vill gärna ha vatten då de vaknar på morgonen…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s