Trygga, lilla barn

Läste Nadias senaste inlägg, och precis som inläggets syfte var så sved det ordentligt, särskilt delen där 12 flyktingbarn drunknat. Jag måste vara helt ärlig, skulle detta vara en tid innan Elmer, så skulle det varit mycket lättare att bläddra förbi en sådan nyhet än vad det var nu. Här sitter vi i våra varma hem, kylen innehåller oftast lite mer mat än vi hinner äta upp, allt som oftast glömmer vi kolla den överfulla frysen, vår säng är 160cm bred och Elmer har ett alldeles eget rum som väntar på att tas i bruk – till och med Rosa, vår hund har 2 sängar och en säck full med relativt dyr hundmat eftersom vi vill ge henne det bästa. Dagarna går förbi utan att vi något desto mer ger flyktingkrisen en endaste tanke. Här i Finland är flyktingförläggningarna överfulla, men det är inget emot det som händer längre söderut, där folk mister livet varje dag, varje timme.

Här ligger vår egen lilla skatt och sover som en prins, ovetandes om det hemska som sker, alldeles utanför dörren, för det är ju precis så det är, så länge ingen gör något och så länge vi frenetiskt blundar så är det precis där all denna hemskhet kommer förbli, precis utanför dörren!
12656073_10153464174153121_1536159436_o

I mitt huvud surrar nu ”hur kan man hjälpa, vad kan man göra?”. Jag och Tony har några gånger bollat med tanken på att ta in en flyktingfamilj under vårt tak, resonemanget var att varför ska vi ha ett så stort hem när de inte har något alls. Men här är jag ärlig igen – jag tror inte det någon gång kommer hända, för vi är som de flesta nordbor, rätt reserverade av oss, och trots att man tänker tanken, så är det svårt att komma till skott. Men vill ni göra något så hade Nadja också ett bra svar på det, här nedan delar jag hennes text:

”Men vill ännu berätta om ett mail jag fick idag av Malin. Hon berättade om den fina lilla välgörenhetsföreningen Nada-Nord. Hela verksamheten är på frivillig basis och alla insamlade pengar går direkt till hjälparbetet. De gör ett otroligt jobb och har jobbat baken av sig på bland annat ön Lesbos, där de tagit emot familjer på flykt. Teamet består av sjukskötare, präst och biståndsarbetare. Alla har de rest på egen bekostnad för att ge av sig själv till de som just då behöver dem som allra mest. Omplåstring, torra kläder, lugnande ord eller en värmande kram. Det är så himla fint!

Denna fredag åker Malins pappa och farbror till Lesbos med nästa team av volontärer. Hjälp dem att hjälpa köpa mat, regnkläder, värmefiltar och tält. Samtidigt stöder du den grekiska handeln där Nada-Nord inhandlar varorna de sedan distribuerar. Och som pricken på i:et så hjälper du dej själv att lätta på samvetet lite grann. Win. Win. Win.

Mera info om Nada-Nord och deras hjälteinsatser finns här. Kontonumret för inbetalning är FI9755670720109853 och referensnumret för båtflyktingar är 4006. Att betala in via mess är lätt som en plätt!”

unnamed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s