Målarkurs på Elsa Möbel

 

Detta inlägg är ett kommersiellt samarbete med Elsa Möbel. 

IMG_0001
I onsdags var jag och Tony på en lite annorlunda dejt, nämligen på Vintage Paint målarkurs till Elsa Möbel i Kronoby! Hade fått nys om kursen via deras Facebooksida och varit nyfiken på den speciella kalkmålarfärgen ett bra tag, så med lite lirkande fick jag även med mig min käre man, och jag säger bara, money well spent!

IMG_0003
Kursen ordnades först i tre olika tillfällen under sportlovsveckan, men efter önskemål ordnades sedan även en kvällskurs till. Vi var på den sista kursen på onsdag mellan 10-14.

När vi kom på plats mottogs vi av 4 trevliga tjejer, bland dem Evalis, som var den startade företaget för ca 6 år sedan. Vi fick ställa möblerna vi tog med oss på en av de utsatta arbetsborden i de rymliga lokalerna, och sen höll Evalis och hennes kollega en kort introduktion om färgen och företaget på svenska och finska, och sen fick vi även presentera våra projekt. Där fanns allt mellan IKEAmöbler (vi) till gamla fynd från tidigt 1900-tal till mer retromöbler. IMG_0005
Kursen gick ut på det att man fick ta med sig valfri möbel, resten ordnade Elsa Möbel, vi fick även på förhand meddela vilken färg vi ville använda. Sen var det bara att sätta igång! I det förmånliga priset på 10€ ingick alltså färg, renoveringsverktyg och dessutom en supergod lunch!

IMG_0007

Innan alla var på plats passade vi på att gå omkring i shop-sidan av lokalen. Där fanns ett brett urval av färger, som jag förstod fanns så gott som alla färger på måndag, men kursdeltagarna erbjöds en rabatt på -10% så folk hade ju hunnit hamstra en del under de tre tillfällen som varit före det var vår tur. I shopen hittade man även vackra möbler i en mängd olika stilar, vissa nya och många möbler omgjorda eller restaurerade med ny färg, eller så hade de fått nytt tyg. Elsa Möbel erbjuder nämligen allt från möbelrestaurering, till  möbeltapetsering ifall en gammal soffa/stol/fotölj (you name it!) t.ex. har en bra stomme men behöver ett nytt tyg, till planering och tillverkning av helt nya möbler – allt efter kundens eget önskemål! Möblerna vi fick se var verkligen unika och smakfulla och t.ex. gungstolen i bakgrunden blev en riktig storfavorit! Och kolla in pinnstolarna som var målade med Vintage Paint-färg!

IMG_0011

 

Första lagret färg åker på! Det var så mysigt att göra något annat än sitta och se film i soffan, eller gå ut och äta eller på bio, som det oftast blir när vi går på dejt nuförtiden!

Älskade hur lätt färgen var att jobba med, Evalis föreslog att sätta en primer på möbelskivorna, eftersom IKEA-möblerna är rätt glatta till ytan, men mer förarbete än så behövde vi inte göra. Var först lite skeptisk till hur färgen skulle fästa, men se bara, hur bra som helst, och färgen var otroligt dryg! Vi använde en burk på 1 liter, och det räckte till två varv för båda möblerna, samt även färg till en annan tjej som målade en del av sitt 70-tals köksbord svart. Och det blev dessutom över av färgen! Tjejerna på EM gav bra med arbetsro men fanns där så fort man behövde hjälp och ordnade snabbt med allt man behövde.

Efter att första varvet var på så signalerade Tony att det var dags för lunch!
Timingen var perfekt!
IMG_0024

Efter maten åkte lager nummer 2 på, och färgen blev genast mycket djupare. Blev förvånad över hur snabbt den torkade, hann inte ens måla färdigt hela bordet förrän det hade börjar torka på de ställen där jag börjat. Med andra ord fick vi ta borden med oss vid dagens slut, alltså efter att vi sammanlagt spenderat 4 timmar där. Minns att jag satte på den sista färgen klockan halv 2, en halvtimme innan kursens slut, och möblerna var torra innan vi åkte hem. Som slutkläm satte man även på ett vax med en svamp, vaxet fanns i olika färger beroende på vad man målat med och även som helt genomskinlig, vilken funkade till alla möbler, för att ge mer djup och hållbarhet till färgen.

Målfärgen i sig var i princip helt luktfri, och gjord på 100% naturliga ämnen!
Funkar alltså super att även måla barnleksaker med, och i förrgår målade jag en möbel här hemma på vardagsrumsgolvet som Elmer ska ha i sitt rum, men den får ni se i ett senare inlägg. Färgen funkar även att måla på golv och klinkers och på väggarna, och fanns även som skild väggfärg. Man kan blanda färger med varandra för att få en alldeles egen unik färg, och så kan man även späda ut den med vatten om man vill. Vill man ha en tjockare färg så låter man bara den stå utan lock en dag.

Här ovan ser ni några andra alster från dagen, den röda lilla pallen är omålad, men stolarna var gamla 1900-tals stolar i helträ, vackra då, och vackra nu! Man ser att den vita stolens färg ännu inte riktigt torkat eftersom den är lite glansig, som torr blir färgen helt matt. Sammetssoffan till höger var ett otroligt häftigt projekt jag önskar att jag fick se slutet på – man kan alltså måla på tyg med färgen! Soffan skulle helt enkelt bara borstas ordentligt sen för att den skulle återfå sin mjukhet sen och för att få bort överloppsfärg, men sen är det bara att sitta och njuta. 🙂 Den såg ut att bli otroligt fin!

IMG_0051

Med oss hem vi fick vi en liten ”goodiebag” i form av en inspirerande Jeane D’Arc-tidning, en pensel och dessutom ett litet kuvert med några vykort från Highwaydesign- som jag älskar! Elsa Möbels logo är även framställd av dito. Supersnygg! IMG_0082

Kom ju såklart inte tomhänt hem heller, dessa ”tester” kostade 8€ och fanns i en mängd olika färger, samlaren i mig känner habegäret växa! Vill ha alla! Fast de heter testers så kan jag intyga att de räckte bra mycket längre än vad man skulle tro att en tester gör. Men färgen Dusty Blue målade jag nämligen Elmers byrå (ni får se sen), två varv dessutom. Köpte även två andra burkar som jag ska måla stolarna i glasverandan med, för att få lite färgklickar mot allt vitt. Köpte även Clear Wax för att kunna använda till alla möbler jag målar! Den är otroligt dryg!

Evalis berättade att de planerar på att ordna flera kurser i framtiden, med olika teman, som jag förstod kan vi få vänta allt från möbelrestaurering till möbeltapetsering och snickerikurser! Hon hintade även om att de funderat på att ordna par- eller dejtkurser, med fokus på att man som partners får en trevlig, och lite annorlunda upplevelse tillsammans.

Är helt säker på att jag kommer delta i flera kurser för konceptet var så bra, och otroligt prisvärt! Om jag dessutom får med mig Tony blir det jackpot, för det var verkligen roligt att ha honom med! Tony påpekade att det var extra roligt att det fanns mat på plats, så till er som har matglada män så har ni ju iallafall det som lockbete, när de väl är på plats så är jag säker på att de bara kommer njuta. Det gjorde iallafall vi!

Mer om Elsa Möbel och inspiration hittar ni på deras hemsida http://www.elsamobel.fi/fi! Check it out!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s