Nu är det natten

Nu kära vänner behöver jag era tips! Elmer krånglar som aldrig förr vid läggdags. Det tar åtminstone 45 minuter innan han somnar och det efter att han legat och vridit sig, gråtit, skrikit, gnällt, mumlat, svängt sig från rygg till mage några hundra gånger eller så, förflyttat sig till huvud- respektive fotändan av sängen, fastnat där och gråtit på grund av det osv osv…

IMG_3233
Just nu ser vår nattningsrutin ut såhär:
– Vaken mellan 2-2,5h mellan sista tuppluren och sova för natten
– Lek och aktiviteter, sen lite mer lugn och ro innan…
– … kvällsgröten
– Kvällstvättning och så pyjamas på
– Ner i sovpåsen och sen i sängen
– På med Nighty Night Owl som lugnt får plinga i bakgrunden
– Gud som haver och så några godnattvisor och så lite mjölkblandad välling om han ännu är hungrig (han har tyvärr svårt att somna för natten utan flaskan)
– Nappen i mun och ”God Natt Elmer”

IMG_3241

Förr kunde man bara gå ut och så fick han somna av sig själv, nekas problemas liksom, det gick på några minuter. Nu måste man oftast sitta och hålla en hand på honom för att han ska lugna ner sig, och det funkar inte alltid det heller, förrän riktigt i slutet då han är så trött av allt gnäll att han bara slocknar, lika fort som när någon blåser ut ljusen eller släcker en lampa…
IMG_3245
Jag tror inte han blir övertrött, utan misstänker att det är så mycket som händer i hans värld. Men jag hör gärna vad ni har för nattningstips, hur ser era kvälls- och nattningsrutiner ur? Och hur har de funkat?

6 reaktioner till “Nu är det natten

 1. Här har det också börjat bli problem med nattningen vissa gånger, fast hon kan vara hur trött som helst så blir hon pigg som en mört när hon kommer i sängen och yr på som en galning och tycker det är lattjo lajban. Brukar oftast gå därifrån så hon får lugna ner sig och förhoppningsvis somna, men vissa gånger får man gå in dit flera gånger när hon kastat tutten, snuttekaninen och kissen i golvet och ibland måste man ta upp henne och lugna ner henne i famnen, ev ge mer välling. Annars har vi haft samma kvällsrutiner mer eller mindre från början, gröten har förstås kommit till senare ( inte så länge sen faktiskt, hon åt så dåligt en period att det då inte hade gått att få i henne någon gröt på kvällen) men sen blir det kvällstvätt, pyjamasen och sovpåsen på i sovrummet med nattlampan och speldosan på, läsa godnattboken ( något vi förstås inte gjorde den allra första tiden när hon var för liten att titta på/förstå sig på bilderna i den) sen välling och så har vi vaggat henne i famnen tills hon mer eller mindre sover innan vi lägger ner henne. Men nu borde hon börja lära sig att lugna ner sig själv och somna i sängen när man lägger ner henne, vet bara inte hur det ska gå till… 😕 Vissa kvällar kan det ta t o m 1,5 h innan hon somnar, suck…

  Gilla

 2. Sådär höll ju Abbe på också förr och har kunnat göra det nån enstaka gång nu också. För honom så har jag märkt att det beror på att han inte är tillräckligt trött/inte har varit vaken tillräckligt länge mellan andra (sista) sovturen och nattningen. Hans längsta vakenpass är ofta på kvällen och då mellan tre och fyra timmar. Han brukar ju somna till natten mellan halv 8-8 och då måste han vakna från eftermiddagsluren innan kl fem (helst fyra-tiden) för att nattandet ska gå smidigt.

  Annars så har vi typ samma rutiner som ni, gröt, pyjamas, några böcker i soffan och så ger vi alltid ersättning i sängen (vår säng) med mörkt i rummet, sen kvällsbön och godnatt. Vi stannar kvar i rummet tills han somnar sen.

  Gilla

 3. Undrar om det är någon fas.. Vår förstfödda var också så där i samma ålder. Vi började natta honom i vår säng och höll bokstavligt fast honom tills han lugnade ner sig och somnade. Utan att ändra några andra rutiner så gick det om efter en tid och nattandet började löpa smidigt igen.

  Gilla

 4. Barnen ska ha längsta vakna perioden mellan sista sovturen och nattningen 🙂 pröva hålla honom uppe längre på kvällen eller flytta hans sista sovtur till tidigare på dagne 🙂

  Gilla

 5. vår S har sovit endast en tur dagtid redan i tidig ålder så då har hon alltid somnat bra till natten. Jag skulle testa att inte låta honom sova så länge sista passet så att han faktiskt är trött när ni lägger honom. S brukar vakna runt 16 och sen nattar vi henne kl 20, så hon är vaken 4 timmar, ibland 5 timmar innan hon somnar. Och så var hennes rutiner redan vid 4-5 mån ålder. Nu har hon en period då hon bara gymnastiserar, klättrar över mig, stiger upp och håller på hela tiden och nattningen tar en timme och jag tror att jag måste börja korta av hennes dagssömn, eller få henne att sova tidigare på dagen för att hon inte ska somna kl 23 🙂 det kan också bara vara en sån period nu, men testa att låta honom vara vaken längre innan han tar natt. 🙂

  Gilla

 6. Så där var Jason också runt 8 mån ålder, när han höll på att lära sig och framförallt just hade lärt sig att krypa. Nattningarna var helt omöjliga och han kunde fara omkring som en tok i sängen (vår säng). Jag var tvungen att nästan om honom i ett sånt grepp att han inte kunde svänga om till magen. Låter hemsk men han lugnade inte ner sig annars. Och nattning kunde ta mellan 1 och 2 h. Men det blir bättre! Det är fas som allt annat 😊, dom ska träna hela tiden! Från ca 10 mån lugnade det ner sig betydligt och somnar han nästan direkt han druckit upp ersättningen. Men jag tror också det kan vara idé att han är vaken längre innan nattningen. Lycka till!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s