Matvanor, rutiner och en hel massa kladd

Om det är något jag tycker varit svårt sen Elmer började äta fast mat (vid 5 månaders ålder) är det här med de nya matrutinerna som smyger sig in. Varken jag eller Tony är bra på att äta på regelbundna tider här hemma och ibland kommer vi skrämmande nog på oss själva med att vi inte ätit annat än en smörgås när klockan väl är middagstid! Frukost äter vi, eftersom vi båda tycker det är så skönt att få dricka den där symboliska koppen kaffe till en god smörgås eller naturell yoghurt och müsli. Men vid lunch skiter det sig nästan alltid…

Med Elmer har det såklart blivit lite bättre, jag har varit noga med att han ätit med 3 timmars mellanrum, oftast blir det frukost vid 8, lunch vid 11, mellanmål vid 14, middag vid 17 och så kvällsbit vid 20. I samma veva har man blivit lite bättre på att slänga ner en frukt eller något annat ätbart, men det här med att göra varm mat till sig själv och ge Elmer burkmat har inte varit det lättaste. Nu har vi äntligen fattat att göra det enklare för oss och ofta innan vi börjar tillreda vår mat lägger vi lite kött eller kyckling åt sidan innan vi saltar vår mat. Varje vecka försöker vi även ge honom någon ny smakupplevelse.

Såhär kan det se ut på Elmers tallrik:

Pre-frukost: Eftersom han vaknar så tidigt, ofta vid 6-halv 7 så får han först en slurk mjölk så han orkar tills det är dags för gröt.

Frukost: Morgongröt, tills vidare kör vi med Sempers pulvergröt från 8 månader uppåt. Har vi inte det hemma mixar vi havregryn. I det blandar vi lite fruktpure, mosad banan eller bär.

Lunch: Elmer äter ofta Hipps burkmat, favoriterna är Vegelasagne, Pasta Bolognese, Tomat, Nudlar och Mozzarella. Sen har vi även använt portionspåsarna från Semper med Lasagne, Moussaka eller Kyckling och Couscous. Ibland har vi kört Pirkkas ekologiska portionspåsar eller de från Ella’s Kitchen, dem har han också gillat. Tar vi inte färdigmat så får han potatis, ris, batat eller risnudlar med kyckling eller köttfärs + vatten.

Mellanmål: Det varierar, men t.ex. ekologisk naturell yoghurt med fruktpure eller frysta hallon, banan som han får äta själv är en favorit, och grynost! (se bilderna nedan om ni vågar) + vatten eller mjölk.

Middag: Samma som vid lunch + vatten.

Kvällsbit: Kvällsgröt från Semper med fruktpuré eller banan. Till det får han också mjölk innan han ska lägga sig.

14341527_10154002538423121_879629716_n

Nu har vi börjat försöka med att han ska ta skeden och äta, det går inget vidare, han håller den mest i handen och tar sen maten med den andra och slevar i sig. Tips på den?

14341925_10154002538478121_1606684380_n
Klottgrisen…

14303788_10154002538318121_352964291_o
Himla tur att vi har en supersnål hund som vi tillåtit att samarbeta med Elmer, fullt så mycket samarbete som ovan brukar vi nog inte tillåta, men hon städar golvet, matstolen och ibland även Elmer efter avslutad måltid.
14349131_10154002538448121_103364662_n14356025_10154002538348121_1656270808_n
Hur har ni gjort med skeden, när har ert barn börjat använda den?
Vad har ni för goda alternativ till mellanmål och lunch respektive middag som är lätta att laga och som barnen gillat? Tips tas tacksamt emot!

6 reaktioner till “Matvanor, rutiner och en hel massa kladd

 1. Vad jag minns så åt storebror i princip samma mat som oss då han var kring 11 månader. Jag tog undan en portion åt honom innan jag saltade och mixade/mosade med gaffel. Super enkelt då man inte behövde göra egen mat åt honom längre. Till mellanmål blev det ofta frukt med youghurt/turkiskt youghurt. Mosad banan och avokado var en favorit minns jag också. Med lillasyster ska vi börja ge nötter tidigare än med storebror. Har läst att det minskar risken för att de blir allergiska om man börjar tidigt och i små mängder. (Mixade såklart) Så det är ett tips att mixa lite nötter och lägga i gröten eller mellanmålet.

  Gilla

 2. Låt det ta tid med skeden. Jason började faktiskt med gaffel först. Helt enkelt för att han oftast åt/äter sånt som är lättare med gaffel. Och det började han med lite efter 1 års dagen. Skeden introducerades mer och mer vid 1 år och 3 mån ungefär. Nu äter han ibland med sked och ibland med gaffel men fortfarande mycket med händerna. Tur att man har hund säger jag också! 😂 Tips på mellanmål : mosa en halv banan och vispa med en gaffel ihop med en äggula. Tillsätt kanel och stek på svag värme. Gärna i kokosolja, ger lite smak. Blir så löjligt gott! Och lätt att plocka i sig. Om ni får problem med morgongröten (här funkar gröt bara på kvällen) så är äggröra en STOR favorit här iaf. Också lätt att äta med fingrar eller gaffel. Till mig själv lagar jag proteinpannkaka till frukost (3 ägg, lite mjölk, kanel, vaniljpulver och kokosflingor. Vispar ihop och steker på ena sidan och serverar med turkisk yogurt och bär) och det gick också hem hos sonen. Mycket ägg hos oss men det är ju så gott, och efter 1 år får dom ju äta äggvitan också.

  Gilla

  1. Oj, jag har aldrig hört att barn under 1 år inte skulle få äta äggvitan? 😮 Det sa de inget om vid rådgivningen när de tipsade oss om att ge ägg åt Abbe för några månader sen.. (När han var runt 7 månader).

   Till dig Sara: Som mellanmål kan jag tipsa om Avokado, det älskar Abbe! Men alltså jag är så dålig på att variera mellanmålen och frukosten tycker jag.. Det blir lätt fruktpuré eller banan till mellis varje dag hehe. Men nu när han är över 10 månader får vi ju börja ge yoghurt, grynost och sånt så nu blir det väl lättare att variera 🙂 Kan annars tipsa om att baka eget bröd utan salt. Och bebismuffins på banan och ägg, det tipset fick jag från Elin Möllers blogg. Jag tror det var två bananer + fyra ägg + ett rivet päron eller äpple som mixas och hälls ner i muffinsformar och gräddas i ugnen.

   Gilla

 3. Tacka vet jag de där matdräkterna med ärmar, skulle inte klara oss utan eftersom vi också har en riktig klottgris! Skulle gärna få vara ben på dräkten också för att kunna helgardera sig… 😆
  Om det är något av det vi äter som passar får hon äta av samma mat som oss, eller så gör jag ibland en egen babyvariant utan salt, buljong eller alltför starka kryddor. Ibland gör jag egna rätter åt henne också, för det är ju inte alltid hon kan äta samma mat som oss. Men det blir nog en del burkmat också, särskilt när tänderna har krånglat så har hon ätit den maten bättre än hemlagad.
  Sked fick hon börja ha att hålla i när hon var kanske 8-9 månader, och nu vill hon alltid ha en egen sked att röra runt med i maten. Hon kan äta själv om hon vill, men för tillfället är det just att röra runt i maten som gäller.
  Till efterrätt eller mellanmål är favoriterna banan och nektarin, eller banan mosad med turkisk eller naturell yoghurt. Har ibland blandat i Sempers barnmüsli också. Annars så går också frukt- och bärpuré hem. Hemlagad jordgubbskräm har jag också gett någon gång, tog undan åt henne innan jag sockrade vår kräm.
  Ang. ägg så har vi nog gett hela ägget ändå sen vi fick börja med ägg (vid typ 5 eller 6? månader) och de sa inget vid rådgivningen om att man inte skulle få ge äggvita.

  Gilla

 4. Gällande äggvitan. Inte tror jag det är någon större fara fast man ger tidigare, men i boken jag använt mig en del av (Barnmatsboken, laga bra mat från början- rekomenderas!) står det att man ska vänta med äggvita till 10-12 månaders ålder. Plus att folk omkring mig med barn i samma ålder sa det, kommer inte ihåg att dom sa något om det på rådgivningen. Men det är väl något med äggviteämnet, att det är allergent??

  Gilla

 5. Vår lilla fröken har alltid varit och är ännu väldigt bestämd vid maten. Hon är 9 månader och ammar mestadels. Ska hon äta riktig mat så ska hon äta själv! Så hon äter med sked, mest matar hon mej eller stolen eller ögat, men är det gott så åker det in i munnen. Mycket plockmat blir det också och fast konsistens på puréer så att det hålls på skeden 😛
  Hon är sen med grovmotoriken men har ätit med sked i några månader redan så alla är väl olika. Lika omöjligt som det är för vår tjej att krypa utan att först inse det själv är det väl för Elmer att äta med sked före han själv vill. Men det går ju alltid att ge honom en mjuk babysked att leka med vid matsituationen 🙂

  Lycka till! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s