Medicin vars bieffekter jag gärna är utan

”Kan man bli trött av den?” frågade jag.
”Nej” svarade läkaren, ”men du kan läsa bipackssedeln.”

Idag sköt jag fram min sjukledighet ytterligare. Eftersom en läkare måste skriva ut det då den varit längre än 3 dagar gick jag till arbetshälsovården. Där fick jag utan att blinka utskrivet ”illamåendemedicinen” Primeran. Många av er tipsade ju om den, och berättade att ni fått hjälp av den. Men jag vet ärligt talat inte om jag vågar ta den. Jag har aldrig varit snabb med att ta läkemedel, inte ens värktabletter, vet att deras spårämnen lämnar kvar så länge i kroppen, men nu var det inte det som fångade min uppmärksamhet utan snarare listan över biverkningar som fick mig att höja ögonbrynen och snabbt sätta tabletterna tillbaka i lådan. Jag tänker inte rabbla upp alla bieffekter, utan nöjer mig med att räkna upp de två vanligaste kategorierna, de är skrämmande nog:

Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare):
– dåsighet  (jasså, dåsighet är inte samma som trötthet då eller?)

Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):
– depression
– ofrivilliga rörelser som tics, skakningar, vridande rörelser eller muskelsammandragningar (styvhet, stelhet)
– symtom som liknar Parkinsons sjukdom (stelhet, skakningar)
– rastlöshet
– blodtryckssänkning (särskilt vid intravenös administrering)
– diarré
– svarghetskänsla

Detta blev jag då ordinerad att ta 3 gånger om dagen vid behov. Jag kan tänka mig att folk fått hjälp av detta, men jag måste ärligt säga att jag nog inte kommer ta en endaste av dessa tabletter. Jag vet att dom sa att det inte påverkar fostret, men jag har så svårt att tro att det på någon vänster ändå inte skulle göra det, lite iallafall.

Har någon erfarenheter av Primperan? Både positiva och negativa erfarenheter tas tacksamt emot!
15215815_10154212532428121_1899183886_o

14 reaktioner till “Medicin vars bieffekter jag gärna är utan

 1. Jag åt primperan från vecka 12 hela graviditeten. Det hjälpte mig att klara av att jobba normalt inom restaurangbranschen med alla lukter osv. Och Melissa är det inga fel på iaf.
  Jag märkte heller inga bieffekter:)

  Gilla

 2. Konsigt hur olika det kan vara! jag typ bönade och bad om att få något utskrivet då jag inte fick mat i mig på flera månader, men INGENTING hade läkarna att komma med här i jakobstad. däremot låter inte biefekterna roliga!

  Gilla

 3. Som sjuksköterska kan jag säga att jag aldrig stött på biverkningar! Dendär medicinen är mycket vanlig i cancervård också, samt efter stora operationer. Den enda biverkningen jag stött på under 12 år och varje dag gett demdär: muntorrhet! Prova så ser du om den passar, annars finns det levemir 🙂

  Gilla

  1. Haha dör skrattdöden!! Lär svärfar om levemir tillika jag skriver 😂😂😂 du skall inte ens tänka ta det då det är insulin 😂😂😂😂 menade skriva åksjukepiller (endast i akuta fall)

   Gilla

 4. Även jag åt Primperan från vecka 14 kanske? Och framtill sista veckorna före, tror jag blev ordinerad att sluta 6 veckor (??) före bf eftersom det kunde göra babyn slö i början. Jag mådde ju illa och var sjukskriven hela graviditeten (förutom vecka 20-22, då fick jag må bra och trodde helvetet var över men tji fick jag). Jag fick inga biverkningar, blev däremot sjukt groggig av den där åksjukemedicinen.. vad den nu heter? Primperan tog bort toppen av mitt illamående kan man säga, det blev ett uthärdligt helvete istället för outhärdligt. Jag tog en tablett morgon och en kväll, fast nog hade jag dåligt samvete över det.. men med två barn hemma och en förjävlig spyfobi klarade inte mitt psyke av att göra annat än ta det, trots att det inte gjorde mig fri från illamåendet helt. Ut kom en frisk och pigg tjej som hittills (2,5 år) varit den friskaste ungen i vår barnaskara.

  Annars vill jag även tipsa om turkisk peppar godis. De brukade jag ha i jackfickan när jag var tvungen att besöka butiken t.ex. Att suga på en sån när man kände sig som mest spyfärdig stoppade hela händelseförloppet 😉

  Gilla

 5. Jobbar också som sjukskötare och kände att jag bara måste kommentera då vårdaren över rekommenderade Levemir. Som tur var så kom hon på sig själv 😁 Ta alltså INTE Levemir då det är insulin!

  Ger också väldigt ofta Primperan åt patienter i mitt arbete, aldrig stött på bieffekter. Pröva så ser du om det passar dig!

  Gilla

 6. Jag har också fått primperan utskrivet, har mått så illa i min graviditet (från vecka 6 till vecka 10 idag) att jag vissa dagar helst vill lägga mig ner och invänta döden..typ. Vissa dagar är lite bättre, men på de tre senaste veckorna har jag jobbat en endaste dag 😦 orkat absolut ingenting, huvudet snurrar, hjärtat pumpar och direkt jag står upp en liten stund så måste jag spy, har jag sovit en stund vaknar jag och måste spy.. Har varit lite bättre på spy-fronten nu, har kunnat äta i några dagar nu åtminstone. Var på akupunktur igår också och fick nålar i öronen som ska vara kvar i några dagar, samt magneter under fötterna..

  Men. Till primperan.. Fick den utskrivna, har svårt med läkemedel från förr, men i mina ögon var det nog ingen mirakelmedicin direkt.. Ena dagen spydde jag i ca 12h vad jag än försökte med. Fick även rådet att ta endast 5 dagar i sträck. Jag testade det. Men sen har jag inte tagit, har inte märkt nån sådan förändring med medicinen så det känns inte värt det helt enkelt.

  Hoppas du hittar nåt som hjälper dig, här är alla råd onödiga känns det som. Eftersom jag sällan mår dåligt på morgonen som man ‘ska’ göra.. Och istället kommer det efter lunch och håller i sig till mitt i nätterna.. 😦

  Gilla

 7. Hakar på här i egenskap av sjukskötare: har inte heller varit med om att patienter skulle klaga på några andra biverkningar än just muntorrhet. Testa ta, du får ingenting utskrivet bara sådär huxflux om det kan vara farligt för bebis. Men förstår såklart oron! Hade du förresten testat receptfria Postafen redan? Man får ju dem ”under disken” vid Prismas apotek. De är mildare, men hjälpte mig mycket under graviditeten. Lycka till!

  Gilla

 8. Jag tar Primperan i kombination med min migränmedicin när jag får migränattacker. I det sammanhanget är det ju svårt att säga vad som är en effekt av migränmedicinen, av Primperanen och av migränattacken i sig, men jag skulle inte säga att jag märkt några bieffekter av just Primperan. Den biter i alla fall effektivt på mitt migränillamående.

  Gilla

 9. Mitt råd är att ta illamåendet på allvar, speciellt om du spyr eller inte får i dig någon mat. Jag är i v. 10 just nu och mellan v.7-9 det gick snabbt utför när jag låg hemma och inte åt någonting. Rådgivningen och sjukvården i Jakobstad tar inte en på allvar utan tyckte att ”alla mår lite illa i början”. Jag gick ner 7 kilo på 2 veckor och hamnade att åka med ambulans från Jakobstad till Kokkola. Låg flera dagar i dropp och enda som hjälpte var att börja äta primperan så att jag skulle få i mig någon mat. Fick diagnosen mild hypermesis gravidarum eftersom jag inte spyr så ofta men har alla andra symptom. Är mitt i detta nu och mår illa konstant men primperan gör att jag inte går under helt. Du kan ju iallafall prova någon form av illamåendetabletter! Vissa dagar kan det räcka med en tablett. Styrkekramar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s