Vad jag packar i BB-väskan

 • När jag väntade Elmer tror jag att jag packade väskan redan i vecka 30. Jag antar att det var överflödet av tid i samband med ivern jag kände för att få göra alla dom där ”förberedelsegrejerna” som gjorde att jag var så tidigt ute, jag menar, hallåå, vi köpte barnvagn i vecka 11! :DMed M har jag inte precis hunnit med så mycket förberedelser, frysen står fortfarande tom på bullar, maträtter och bakverk, och det lär den nog göra fram till förlossningen också om jag inte finner ett energirus nånstans innan det är dags, babykläderna är tvättade, men det är ungefär det… Är så glad att jag skrev min lista igår, så får jag börja bocka av den. Listor är bäst!


  Mitt mål är att under denna vecka vara så gott som klar med BB-väskan, jag vill tro att lilltjejen kommer lite tidigare, om hon bara är redo, för jag är så rädd för en stor bebis och det kombinerat med alla andra rädslor gör detta tillräckligt spännande ändå, så hon får gärna titta ut redan i v.39. Precis som med inlägget om what to do innan bebis anländer så skriver jag här i punktform, och kanske någon får lite idéer inför sitt eget packande.

  Du kommer ju inte kunna packa ner allt nu, så gör en lista

  I min väska:

 • Till förlossningssalen rekommenderar jag en vattenflaska med ett sånt där sportsugrör, så det är bara att suga/spruta in när törsten faller på. Man svettas mycket under en förlossning och eftersom det inte alls är så säkert att man har någon aptit över huvud taget (I know I didn’t) är det viktigt att se till att man får i sig mycket vätska. Det finns ju såna där sportdryckstabletter/pulverpåsar man kan sätta i vatten för extra energi, vissa kör med energidrycker.
 • Jag hade plockat en påse Parrots-snacks med olika nötter, kokoschokladknappar och torkad frukt, det var typ det enda jag åt i förlossningssalen, även om du har rätt till att äta från BB-köket när du väl är inskriven kan det vara skönt att ha något nära till hands än att ha partnern att springa fram och tillbaka och hämta tilltugg.
 • Hårspännen och hårband! Märkte när Elmer var ute att mitt hår aldrig blivit uppsatt, och låg i stället fastklistrad vid pannfästet som en vacker gloria. Gör en fläta, om du hinner och har hårlängden till det, så har du allt ur vägen.
 • Två par sköna behåar – tycker att de amningsbehåar man kan köpa i 2-pack från Lindex har varit bra. Eventuellt ett par lågt skurna underbyxor till hemresan, eller så kör du tvärtom – högmidjade tanttrosor. Något du också kan behöva är Lanolin och amningsinlägg.
 • Minns att jag mest gick omkring i BB’s superglamourösa morgonrockar och sjukhuskläder, dvs, en lång uppknäppbar rosa ”klänning” och högskaftade strumpor matchat med nätunderbyxor och enorma bindor – det var liksom mest praktiskt så, eftersom jag hade väldigt ont mellan benen de första dygnen, och man regelbundet kom och klämde och kände på en och det hade varit ännu krångligare om jag hade haft byxor på mig. Det jag däremot hade var en grå pyjamasklänning av märket Boob, som är ett märke för ammande och väntande mammor, den var både praktisk i amningssyfte, och så var det skönt att sova i något mindre än den enorma sjukhusklänningen om nätterna. Hade också en uppknäppbar pyjamasklänning från H&M, som också den var väldigt skön, men rekommenderar inte den då de små knapparna väldigt fort började glida ut sina hål och knäppa upp sig själva.
 • Sandaler, såna där man bara stiger i och högskaftade yllesockor, eller både och, gick jag ständigt omkring, sjukhusgolv kan vara både kalla och smutsiga. Kan tänka mig att morgontofflor är minst lika praktiskt!
 • Minns att jag tyckte det var härligt att ha med ansiktsrengöring och en svalkande fuktkräm efter att ha svettats floder. Eftersom jag inte ens vågade röra, än mindre se mig själv ”därnere” den första veckan, så var det skönt att få ägna uppmärksamheten åt något annat när man väl slapp i duschen efter förlossningen. Ta också med en reseförpackning schampoo och balsam, men helst någon mild variant som inte svider, eftersom risken alltid finns att det glider ner lite skum mellan benen innan du hinner skölja bort det… en rakhyvel, deodorant, tandborste och andra hygienartiklar du inte klarar dig utan, men kom ihåg att du inte ska bo där resten av ditt liv, så tigerbalsam, body scrub och diverse sminkprylar är ganska onödigt (märkte jag själv). En CC Cream är det enda jag kommer ta med i sminkväg, och så en oparfymerad och återfuktande handkräm.
 • Till hemresan föreslår jag ett par sköna, lågt sittande byxor av lösare modell, varför inte unna dig ett fint set mjukiskläder i velour eller college? Och så ett svalt och skönt linne eller en top som du trivs i. Tänk lite repetition på första trimestern, lösa och sköna plagg. Tonys mjukisbyxor som jag hade kommit in till förlossningen i rasade av mig, så det var skönt att ha något annat i väskan.
 • En plastficka eller stort kuvert till viktiga papper kan vara bra att ha med, man får en hel del papper med sig hem från BB.
 • Jag kommer packa med mig ett par hörlurar denna gång, ifall jag ligger vaken någon natt och vill lyssna på ljudbok eller musik.
 • En plast- eller tygkasse till smutsvätt kan vara skönt att packa ner, så har du allt på ett ställe.

Du kommer ju inte kunna packa ner allt du behöver nu direkt eftersom vissa av sakerna är sådant du behöver varje dag, så skriv en skild lista på saker att packa ner strax innan ni åker in:

 • Först ut: ID-kort, förlossningsbrev, mammakortet, och andra viktiga papper. Dessa ska ju fram i princip direkt du kommer till förlossningen, så icke att förglömma! Vill du kan du låta partnern ha dessa i en skild väska eller ett kuvert, så de är lättillgängliga ifall det är bråttom.Telefon, laddare, kamera med tomt minneskort! Behöver jag säga mer?
 • Toalettartiklar (och smink, om du vill ha med det), om du inte har köpt extra, jag minns att jag köpte tandborste, minitandkräm och schampoo och sånt extra, bara för att.
 • Plånbok.
 • BONUS: Denna gång kommer jag packa med en påse hembakta kex åt barnmorskorna, hade så gärna velat tacka alla förra gången, så jag tror jag gör det den här vägen denna gång. Och som jag skrivit tidigare så ska jag försöka göra en blandskiva med favoritmusik att lyssna på ifall vi får långa timmar i förlossningssalen.img_6180

  Jaaa, det kan verkligen kännas som att man packar ner hela hemmet när man packar BB-väskorna. 

  Att packa till bebis:

 • Egna mössor, sjukhusets satt inget vidare konstaterade vi senast.
 • Kläder till hemfärden i två-tre olika storlekar, själv kör jag på ett set med body+byxor i storlek 50 och dito i storlek 56, tror inte hon är mindre än så. Sen även en collegeoverall eller en nallehalare i storlek. 50 eller 56, det är väl okej att drunkna lite. Två par små strumpor och även bomullsvantar utan tumme, Polarn o Pyret har bra sådana som är lätt vadderade.
 • Eftersom vi har sommarbebis på gång så får vi slopa åkpåsen med dunfyllning som vi hade åt Elmer, och kör i stället på en åkpåse i vår-/sommarvariant från Nordlys. En åkpåse är något jag först tänkte att vi inte behövde, varken med Elmer eller en ny åt M, men eftersom de är födda på helt olika säsonger och jag älskar hur praktiskt det är med en åkpåse som du bara drar upp dragkedjan på när ni ska iväg i stället för att krångla med filtar hit och dit, så blev det en till M också.
 • Jag kommer även för säkerhets skull packa en outfit åt bebis i helt neutrala färger och en fin bomullsfilt ifall energin och andan faller på att ta riktigt färska babyfoton. Även en liten mjukiskanin som ger dendär ombonade känslan i den annars ganska opersonliga ”plastbyttan” de sover i på BB får komma med. Men detta är ju absolut inget jag anser är ett måste utan snarare mer för min än för babyns skull.
 • Min farmor stickar de mysigaste tågsockorna och hjälmmössorna, och blir vi bortskämda med sådana även denna gång så är de definitivt med i babyns väska.
  Angående sockorna så delar vårt BB ut ett par sockor som bl.a. Martorna och Odd Fellow stickat som välkommen till världen-gåva i samband med festbrickan som man får efter förlossningen.
 • Med Elmer åkte vi inte raka vägen hem, utan via svärföräldrarna för att hämta Rosa, och skaka av oss lite av sjukhusnerverna, då behövs såklart lite mer i väskan som blöjor, spytrasor osv. Men eftersom vi planerar på att åka raka vägen hem denna gång och bara har 10 minuters hemresa, så skriver jag inte mer än så.
  KOM IHÅG! Se till att ha babyskyddet installerat, eller om du har ett utan bas – se till att det åtminstone finns i bilen veckorna innan bf, gärna med åkpåsen i så behöver ni ju inte släpa in den förrän det är dags att åka hem. Pappas väska:
  Tony var lite skeptisk till en egen väska, men det visade sig vara rätt praktiskt att ha en egen ryggväska packad med det viktigaste:
 • Plånbok, eftersom mannen egentligen inte får äta förrän man är inskriven på familjerum, vilket inte alls är en garanti trots att du är förstföderska (men som nog ändå prioriteras), så är det bra att ha börsen med så att han kan gå till sjukhusets café eller lunchrestaurang för att äta (ifall det finns tid till det).
 • … finns det inte tid till att gå längre vägar för riktig mat är det bra packa med energistänger, choklad, nötter, kanske en smörgås eller annan mikromat (kylen får man ju såklart använda på BB oavsett), och så något att dricka.
 • Toalettartiklar, trots att man inte stannar natten kan det bli en rätt lång vistelse, även för pappan, så det kan vara skönt att ha tandborste och andra nödvändigheter med sig.
 • Telefon + laddare
 • Extra ombyte av bekväma kläder, och kanske ett par extra kalsonger ifall det blir familjerum.
 • Har även hört att många tar med eget, mjukt toalettpapper, själv var jag så rädd för att röra något därnere så jag gjorde inget annat än använde handduschen under de första dagarna vid varje toalettbesök. 
  13480348_10153791164933121_1648596122_n

  Mina favoritsnacks har alltid varit hallon, så finns tid är de ett måste i min snackbag!

  Sen kommer här en lista på sånt jag packade förra gången, men som lämnade helt oanvända i väskan och tog en massa plats:

 • Egen morgonrock tyckte jag själv var helt onödigt, det dög bra med sjukhusets stora.
 • Allt för mycket smink och extra toalettartiklar, keep it simple, du har inte tid för en ansiktsmask varken före, under eller efter förlossningen.
 • En stickning på en babyfilt jag hade på hälft, bok och iPad. Man var så omtumlad, och mellan alla kontroller och allt sovande så ville man ju bara lära känna den nya familjemedlemmen. iPaden användes av Tony ett tag, men det viktigaste kollades på telefonen.
 • Pyjamasbyxor och t-shirt – av den enkla orsaken att det var tungt att dra av och på ett par byxor de första dagarna. Tro inte att ditt underliv blir lämnat ifred den första tiden efter förlossningen, de är noggranna människor, barnmorskorna!
 • Flera par egna underbyxor, inte heller något som användes före hemfärd för min del. Strumpor skulle det nog räckt att ha med ett par av också, till hemresan.
 • Bindor, allt fanns på plats, klarade mig bra på den jag hade på mig under hemresan. Värkmedicin får du även på sjukhuset, oftast några extra att ta med hem också.
 • Babynestet, hade först tänkt att det skulle vara ombonat och praktiskt att ha i plastkuvösen, men konstaterade fort att det inte behövdes, och i stället var det bara onödigt och i vägen att släpa med sig till och från BB.

  Vad har du på din lista? Har jag månne glömt något? 

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com-logga

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s