En annan sorts trötthet

Lugnet har lagt sig i detta hus, åtminstone för några timmar, sen börjar nattrumban.

Elmer krånglar med dagslurerna nu. Men han är långt ifrån redo att ta bort dem helt. (När slutade ni med dem? Antar att det är olika från barn till barn). Miriam sover bara korta knyckar dagtid och de är så totalt olika i rutinerna på dagen. När ena vaknar, somnar den andra osv. Vilket ger mig ca noll minuter egentid om dagen, eller ja, där ljög jag ju faktiskt, när Tony är hemma väljer jag att gå in på badrummet för att pumpa, och då njuter jag i 30 minuter av min egen lilla stund, innan rumban fortsätter igen.

Visst är det som alla säger, ”man kommer in i det”. Man kommer in i rollen som förälder, och efter en stunds övning kommer man också in i rollen och rutinerna som en tvåbarnsförälder för med sig. Men tiden där innan.. det går nog inte att beskriva kaos på ett bättre sätt än en nybliven tvåbarnsmor hemma med ett barn under två år ett spädbarn och en hund.

IMG_7153IMG_7214

Och det här med sömnen sedan, detta nattvakande, som ändå är HUNDRA gånger bättre än med storebror, och dagsrutinerna barnen har som omöjliggör någon form av tupplur. Den enda trösten man har är vetskapen om att this too shall pass, men det är föga tröstande när man sitter med sonen i soffan och läser en bok, och huvudet guppar upp och ner när man gång på gång nickar till, känslan av att man borde aktivera honom, utmana honom, ge honom tid, ge honom nya upplevelser, och så orkar man inte, och i stället tar man ut tröttheten på honom, och han har inte en aning om varför man bränner av som man gör.

Jag tror det finns få människor utan barn som faktiskt förstår graden av trötthet de flesta småbarnsföräldrar upplever. Jag förminskar verkligen inte de barnlösas trötthet, men det är väl en annan sorts trötthet, att ha mycket jobb, deadlines, skolarbeten osv. När man inte har barn finns ändå vetskapen om en hel natts sömn (förutsatt att man är frisk och mår bra), en tupplur kan vänta runt hörnet, man får bestämma över sin tid, redan vetskapen om att jag skulle få bestämma över min tid skulle göra mig piggare, helt seriöst!

Det jag önskar mig mest av allt i hela världen?

En.hel.natts.sömn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s