När han vänder sig i sömnen

Har stött på ett litet problem hörni, vanligtvis när jag lägger Elmer att sova i sängen så sätter jag honom på sidan, för det har för honom indikerat att det är dags att sova – tills han började rulla vill säga. Nu svänger han sig direkt på mage ifall jag sätter honom på sidan, och somnar även på det sättet också, vilket jag inte känner mig helt redo för ännu i och med att han sover i babynästet ännu och därav inte har så mycket utrymme att han med enkelhet kan svänga tillbaka. Ibland har han till och med svängt sig till magläge i sömnen, och det gör att jag sover oroligt.

Lägger jag honom på rygg så vänder han alltid ansiktet åt höger numera, vilket ju inte heller är så bra. Hur gör jag för att han ska börja ha huvudet till vänster lite nu som då också??

12825432_10153554476283121_265909225_n

4 reaktioner till “När han vänder sig i sömnen

 1. Abbe svänger sig också alltid på höger sida när han ska somna, men jag har börjat sätta ner honom på vänster sida istället för jag märker att han faktiskt sover bättre så.. Och så håller jag fast honom tills han somnar, annars håller han på svänger sig fram och tillbaka och får ingen ro.

  Men angående att Elmer svänger sig på mage så rekommenderar jag verkligen ett andningslarm om du är orolig! Vi skaffade ett innan Abbe föddes och jag skulle aldrig kunna sova utan det. Förstås är vi ju extra oroliga pga allt han varit med om, men vi skulle nog ha använt det iallafall. Nu har vi dock börjat ha honom i vår säng och sova, eftersom han sover så oroligt och vi gärna vill vara nära honom och kunna sätta in tutten osv utan att behöva sätta oss upp hela tiden. Och han sover faktiskt bättre! Senaste nätterna mellan 10-12 timmar i sträck efter flera veckor när han vaknat runt 3-4-tiden och velat äta. Men det betyder ju att vi inte har något andningslarm eftersom det finns i spjälsängen, så det är ju lite spännande, men jag tror ändå att han börjar bli så pass stor att han svänger sig eller lyfter huvudet ifall han märker att han inte får luft.. Hoppas jag iallafall 😊

  Gilla

 2. Lyssnar du på barnvagnspromenader-podden? Där svarar en barnexpert på frågor från oroliga föräldrar och hon säger att man kan inte hålla koll hela natten på bebisar som lärt sig svänga på sig, då blir man tokig. Hon råder föräldrar att sova nära eller med barnet om man är rädd att de inte ska få luft. Hon säger också att det kan vara bra att ta bort alla täcken,dynor och sånt för att förhindra att barnet får något i ansiktet. De talade också om kryp-frustrationen du nämde i ett inlägg och hon sa då att utan frustration så sker ingen utveckling. Jobbigt men kanske mer värt gnället då?
  Du måste förstås hitta vad som fungerar för er, jag ville bara dela med mej av tips som jag tycker låter vettiga. Stor styrkekram till dej, vet själv hur jobbiga utvecklingsperioder kan vara med en liten bebis hemma 🙂

  Gilla

 3. Vår Theo började svänga sig på mage (också på natten) där kring 3,5 månader. Nu är han 10 mån och sover fortfarande alltid på mage. Jag var också lite nervös till först, men jag sover själv på mage och det vill han tydligen också göra. Så länge de är tillräckligt starka i nacken så lyfter han nog på huvudet själv ifall han inte får luft. Angående babynestet sov vår kille i den tills han var ca 7 månader (på mage då). Jag öppnade den i fotändan så hade han lite mera svängrum. I början kunde han dock inte svänga mage -> rygg så han började gnälla då han ville svänga sig på natten. Ifall du vill hindra honom att svänga sig så kan du bulla upp med kuddar/andra hinder så att det blir för trångt. Det lär även finnas nåt hjälpmedel att köpa som hindrar bebisen från att svänga sig på mage. Annars är det väl bara att gilla läget, då vi var små nattade man ju på mage 😊

  Gilla

  1. Det kan annars hända att såndär sovpåsar gör att de inte kan avänga sig. Finns ju bland annat på HM 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s