En stols förvandling

Ni för ursäkta alla målarinlägg här, men jag har fått vårkänslor och nu ska allting plötsligt få sig ett ansiktslyft eller en uppfräschning, allra mest gäller det såklart våra terasstolar.
Nu har jag två stycken bruna, gamla trästolar som tidigare funnits i mina föräldrars kök, visade ju er hur de såg ut här tidigare redan, men jag tänkte att jag skulle låta en följa förvandlingen från början till slut…

 

Detta är alltså den bruna stolen innan jag gjort något åt den. En gång i tiden har den  varit rätt mörk på grund av lacket, men lacket är i dessa dagar avskavt och nött på många ställen. Började med att buffa ytan lite, lite, trots att det inte krävs så mycket förarbete med Vintage Paint ville jag ändå sandpappra lite eftersom det är gammalt lack på som annars börjar flaga.

Här är stolen efter ett varv målfärg. Färger jag använder heter French Grey. Målade inte sittytan eftersom jag inte riktigt visste hur jag ville ha den… Den hade gamla målfläckar på sig sen tidigare så något skulle nog göras åt den…

Andra varvet mål på, sen fick jag för mig att sandpappra fram några slitningar på stolen – så då gjorde jag det också! Sen bestämde jag mig för att sandpappra bort det gamla lacket, så långt det bara gick, och göra hörnen på sittytan mjukare och slätare. Sagt och gjort, och en vacker träfärg började titta fram.
Här kom då dilemmat, vad skulle jag göra med sittdelen. Ville så gärna behålla lite av det naturliga i den, men eftersom den nu var sandpapprad kände jag att den måste behandlas med något. Övervägde att sätta bara Vintage Paint-wax, men…

IMG_2499
… så kom jag på att jag nyss målat lite med en av mina favoriet – Vintage Tea, och eftersom jag vet att färgerna kan blandas ut med vatten och blandas sinsemellan hur mycket man vill så bestämde jag mig för att göra en bets av lite av färgen. Jag blandade alltså ut lite färg med ca 5-6 delar vatten i en liten burk och använde en svamp för att dra ut betsen jämnt över sittytan.

IMG_2512

När allting torkat (inom en timme), tog jag fram wax i färgen Clear, som funkar till alla färger och som ger en intensitet till färgen samtidigt som den skyddar ytan. Vaxade in hela stolen et voilá!

Här har ni vår ”nya” stol!

IMG_2505

Är så jättenöjd med resultatet! Vad tycks?

4 reaktioner till “En stols förvandling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s