Två saker som inte hör till det vanliga

Vaknade i morse, alldeles tjock i halsen och med ordentlig huvudvärk. Elmer har tydligen lyckats smitta både sin mor och sin far. Tacksam över att jag gjort det kloka beslutet att ringa och ställa in mitt jobbskift packade jag Elmers väska för en dag på villan hos hans mormor. Tanken var att föra dit honom för att sedan åka hem och vila lite.

13652286_10153841585528121_149963994_n13664562_10153841585548121_1901483361_n

Sagt och gjort, vi åkte iväg mot sommarstugan, ungefär halvvägs, strax innan vi nått Hickaröbron börjar Elmer galltjuta. Jag måste ha missat farthindret i ett tappert försök att lugna ner honom, samtidigt som jag halvt omedvetet tryckte ner gaspedalen för att skynda på vår ankomst för väl över bron står en polisman och viftar åt mig att köra till sidan. SKIT också! Jag hade kört 77km/h där begränsningen var 60km/h. Jag fick bara fram ett ”förlåt”. Blev helt paff.

Fick följa med polisen in i hans arbetsbil, minns att jag kommenterade att han hade en väldigt ”ren” bil, men min finska var plötsligt som bortblåst. När han sedan räknade ihop det tyckte jag dessutom han sa att det skulle bli 80€, varpå han frågade om jag har något att säga emot det. 80€ tyckte jag var mycket, med tanke på min inkomst, men helt förståeligt eftersom jag ändå kört så pass mycket överhastighet, så jag sade bara nej.
Men när jag sedan för pappret i handen och ser 200€ blir jag sådär stum igen. Polismannen önskar mig en god fortsättning på dagen, trots den trista starten, jag mumlar fram ett ”tack”, och ”du gör ju bara ditt jobb” och går sedan in i bilen igen, har ingen aning om hur det gått för Elmer under tiden, men han var tyst när jag väl kom tillbaka.

Sen kom tårarna. 200€. 200€. Här väntar jag mitt sista mammabidrag på dryga 600€ innan vårdledigheten börjar. Och så ryker 1/3 av det till en fortkörningsbot jag kunde ha undvikit om inte timingen varit så himla dålig. Min första bot. 200€. Så himla onödigt.

13649533_10153841585498121_1085716127_n

Dagens andra ovanlighet, jag drack kaffe ur en muminmugg. Over and out.

10 reaktioner till “Två saker som inte hör till det vanliga

 1. Alltsåå hallå, varför tror du vi har fartbegränsning?! Skyll dej själv, ifall du inte skulle ha kört som en dåre skulle du ha sparat in 200€!

  Gilla

  1. Klart jag får skylla mig själv! 😀 Körde 77 där de för 100 meter ändrat till 60, vilket jag missade då sonen bestämde sig för att gapa för full hals. Tror de flesta föräldrar förstår grejen. Det gör väl mig inte till en fartdåre? 😉

   Gilla

 2. men vilket troll du är Linnea(måste vara ett falsk namn för ingen vid det vackra namnet Linnea kan vara så ilsk).
  så synd att det hände och jag förstår precis HUR det kunde hända. borde det inte bli mindre böter om man har låg inkomst(mammaledig..)?

  Gilla

 3. Jag var med om samma sak nyligen. Nästan. Körde i Nagu och noterade inte alls på den obekanta vägen att det plösligt blev 40 och mittiallt blixtrade kameran till. Körde 61 på 40 väg. Det blev in till polisen och samma sak för mig, 200 €. Sku jag ha fått bötern här på Åland sku det ha varit 115 €. Fråga mig inte varför, men nån orsak finns säkert. Polisen borde ha informerat dig om denna förhöjning, som innebär att minimiboten är 200 € (och här då 115 €), trots låg inkomst. Det är en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet. Min bot baserat på inkomst skulle ha varit 76 € innan lagändringen. Suger lite. Tur i oturen är att min vårdledighet tar slut snart och det ramlar in lite mera cash. Men tråkigt för dig, men helt förståeligt! Du är absolut ingen fartdåre!

  Gilla

 4. Månne int du sku kunna fösök överklaga då du int fick betjäning på ditt modersmål..? Fast de kan väl int ändra så myki om minsta ändå e 200. Men kanske värt ett försök! Men jag kan iaf absolut förstå dig då jag sj har 2 st under 2,5 år! Inte så lätt att vara helt koncentrerad på körningen alla ggr då man e ensam om nån börjar ropa! Dock stannar jag nog oftast, tror nog jag skulle krockat vid dethär laget annars!😁

  Gilla

 5. Oj man ska inte behöva lämna småbarn ensam i bilen under tiden polisen skriver ut bötern. Om polisen själv inte märker det kan man påpeka det och brukar nog ordna sig så att polisen skriver ut bötern utanför bilen så att föräldern inte behöver lämna bilen eller börja ta med sig barnen i polisbilen. Kör man under 20 km/h för snabbt så får man en ordningsbot som är lika summa åt alla oberoende av vilken inkomst man har, summan varierar beroende på vad är högsta tillåtna hastigheten och hur mycket överskridningen var. Straffanspråket som man får om man kör över 20 km/h för snabbt kan inte heller vara lägre än den högsta ordningsboten dvs. 200 euro fast man har låga inkomster.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s