Nu ger vi snart upp!

Nej vet ni, nu är goda råd dyra! Jag och mannen håller på och får gråa hår and all that…

Elmer har en tid nu gett sken av att han snart borde övergå till bara en tupplur om dagen. Han vaknar i regel klockan 7 varannan morgon och klockan 8 varannan morgon. Det knäppigaste med det hela är att vaknar han klockan 7 så behöver han sin första tupplur redan runt 10-tiden, men när han vaknar vi 8 så kan man till och med dra ut det till 13-tiden utan problem, och då räcker det ju med bara en tupplur den dagen. Med andra ord sover han i princip varannan dag två tupplurer och somnar senare = vaknar senare följande morgon, och varannan dag en tupplur = somnar tidigare och vaknar tidigare. Logiskt och ACK SÅ IRRITERANDE eftersom rutinerna blir rubbade och han inte har det minsta uppfattning om när det är läggdags blir ju själva nattandet lidande också. I lördags nattande jag honom mellan 21-24, och det var en salig blandning av bökande i sängen, bus, gallskrik, gnäll som sedan gick över till övertrötthet.

Inatt fick vi hålla på mellan 19 och 21:30 innan han somnade och det hela slutade med att jag i princip fick hålla fast honom för att han skulle förstå att ligga stilla och lugna ner sig.
14169578_10153986939963121_1440745649_n

Vi har testat vagnnattning, bilnattning och såklart sängnattning men inget alternativ är bättre än det andra utan det är snarare en kombination av alla tre eller två alternativ som gör att han till slut somnar, dock väldigt motvilligt fast det märks på hela pojken att han går på övervarv och är trött. 14215159_10153986939953121_1021578492_o

En typisk nattningrutin (innan vi kommer till bil-, säng-, vagnskedet) ser ut ungefär såhär:
19:15 Kvällsbad
19:30 Pyjamas och nattblöja på
19:40 Kvällsgröt
19:50 Mjölk ur flaska
20:00 Nattning i form av metoderna ovan samt sång

Förr gick det här huuuur bra som helst! Numera går det inte alls. Han tar lång tid på sig, tycks låtsas vara den piggaste lilla pojken i hela världen, innan det övergår till skrik och panik då, och tycks inte ha bråttom alls att dyka in i drömmarnas värld.

Vet att detta är en fas, men är det någon som upplevt liknande och som kämpat med nattning och tupplursdilemman i den här åldern?

17 reaktioner till “Nu ger vi snart upp!

 1. Kan ge ett exempel hur våra sov-tidtabeller samt metoden vi kör med då vi nattar honom men även då han sover på dagen.
  C vaknar också kring 7, 8 tiden. 10 tiden tupplur nr 1. Ca 1 h. Sen blir se igen en tupplur ca 14.00. Ca 30 min, 1 h. Men, vaknar han då kring 15- tiden orkar han inte vara upp till ca 20.30 tiden då det är gonatt. Såå, det betyder ännu en tupplur ca 17- tiden. Ibland känns det som han vaknade ju just, o så igen sova.. Har funderat på att dra ut på eftermiddags tuppluren till ca 15-tiden, om han då skulle klara sig med bara 2 pass om dagen. Går ibland, om han sover till typ 8.30. Men det händer nog väldiiiigt sällan!
  Så till metoden hur ja gör. I och med att C hade mycket magknip då han var nyfödd så blev det så självklart att gå runt med honom i famnen och ”dansa” nynna, sjunga för honom. Det sitter i. Vid tupplurerna på dagen dricker han sin flaska med ett tunt täcke runt sig + trasan. Sen tutten i munnen (han är ingen tutt-baby, men då han börjar sova lyckas det) och så lindar jag in honom i täcket å tar honom i famnen och börjar sjunga å gå runt me honom. Han ger ifrån sig ett nynnande ljud en stund, och efter ca 5, max 10 min somnar han. Lägger ner honom i sin säng. Vi har satt hjul under sängen, underlättar! Så sitter jag o ”drar” sängen lite. Fast han redan sover. Vi har en SÅ livlig kille så jag vågar inte ens pröva att sätta ner honom i sängen direkt å börja få honom att sova.. Han e så full av energi. Verkar vara lik er Elmer 🙂 Men just det att ha ett täcke runt honom och ta honom i famnen så han känner sig trygg tror jag är det vår C behöver innan han somnar. Har även prövat att få honom att sova vid flaskan då han ligger i vår säng. Icke, han håller på och känner på sina fötter, ”pikar” mig i ansikte o allt sånt 😀 inte en sekund i still före han somnar i min famn 🙂 så sådant vid oss 😀

  Gilla

 2. Det problemet har vi inte men en annan sak som vi har är att om vi badar våra barn en stund före nattning så blir de super pigga av det så det går ej hos oss. Kan det vara att E också blivit/håller på bli så?

  Gilla

 3. Jag har läst det mesta som finns om nattning och sömn för små barn, både tidigare i mina studier och nu som mamma. Det verkar som om han antingen är för pigg eller för trött. Testa med en till tupplur på kvällen eller lägg honom senare, alltså börja senare. En period måste vår dotter sova en stund före nattningen för att orka med den 😛

  Inget av detta har dock fungerat hela tiden för oss, ibland kan hon nog somna om vi prickar rätt, men hon vaknar 5-7 gånger varje natt ännu och är ibland vaken en timme åt gången. Det som alltid fungerar för oss är vår bärsele. Där är hon med och märker inte ens att hon blir trött och somnar alltid efter en stund (5min-en timme).

  Jag försöker också acceptera läget och tänker att livet är långt, detta är bara en kort del av helheten 🙂

  Gilla

 4. Här nattar jag tvillingarna med start mellan 19-20.30 (beror på när de blir trötta och hur dagen varit) och nattningen tar i medeltal 3 timmar per gång. Oftast för att den som är piggare väcker upp den som är tröttare så snabbt de somnar vilket leder till övertrötta flickor. Ofta vaknar de fler gånger per natt innan de bestämmer sig för att sova i vår säng och då sover de resten av natten. Att somna på kvällen i vår säng godkänner de dock inte. Har tyvärr inga tips att ge dig men vet hur det känns med sådana rutiner. Kämpa på.

  Gilla

 5. Det låter precis som perioder som vi har haft med våra barnen, speciellt den äldsta! Men kan hålla med om någon föregående här att badet kan istället pigga upp, vilket jag också märkte med våra barn. Nu när de är 3 och 4 så går det bättre, men när de va mindre så var det mera uppiggande.

  Körde ganska långt som ert schema, och de va böcker och allt möjligt med. Vi fick ta in vagnen och vagga pojken ofta medan flickan fick vi helt enkelt också fara ut och köra med bilen. Och det att hålla fast barnet är något vi fick göra länge med pojken, för annars tog det timtal innan sömn :S :S

  För oss var det en fas, så vi ska hoppas det är en fas för er också! Kämpa påå!!!!!

  Gilla

 6. Jag tänker spontant att det låter som ganska lite sömn, så kanske han redan hunnit bli för trött på kvällen? För min äldsta var det så att hon behövde läggas precis rätt tid och om man missade ”trötthetsfönstret” blev hon bara upp i varv och det kunde ta evigheter att få henne att somna. Sedan har jag inte kunnat sjunga heller för det var för roligt så hon kunde inte alls varva ner. Men ibland tar det bara lång tid oberoende vad man gör, men förr eller senare går det om. Nu somnar äldsta (3,5 år nu) oftast på tio minuter i egen säng samtidigt som jag nattar lillasyster.

  Gilla

  1. Det kan nog hända… för precis som du säger är det otroligt noga att inte lägga honom för sent! Annars far han på övervarv och det är då det tar timmaaaaar att natta honom… 😀 Nu har det faktiskt funkat lite bättre fast han tagit två tupplurer, men vi har tagit den första tuppluren tidigare än vanligt, kanske hittar vi någon balans snart.

   Gilla

 7. Har inget bättre tips att komma med än att när barnet ska nattas slutar jag ha ögonkontakt (blundar till och med ibland) och pratar heller inte (sjunger osv först men sen tyst). Ibland funkar det här för att barnet blir uttråkad av att bara ligga och ha show för sig själv. 🙂 värt att testa!

  Gilla

 8. Vi håller på med exakt samma varannandagsystem nu. Vaknar han före 07 så sover han 9-11 och 14.30-15.30. Vaknar han senare så blir det en tupplur efter lunch men problemet då är att han oftast bara sover 1,5h och är grinig både på förmiddagen och kvällen,och vaknar tidigt-två tupplurer nästa dag och en bättre natt på det. Jag blir också lite galen. Speciellt när man aldrig kan planera in något program! Vi har ändå den turen att han somnar bra 20-tiden på kvällen. Tyvärr följer vi samma rutiner som ni så där kan jag inte hjälpa 🙈 Om han bara kunde förstå att vakna 8 varje dag! Kämpa på!

  Gilla

 9. Ååh lider så med er. Här somnar Lilla O oftast snällt men sen 6månaders ålder har vi vaknat i medeltal en gång i timmen, natten igenom, varje natt. Nu är O snart 9 månader så vi höll på en stund och testde nästan allt. Nu vågar jag hoppas på att vi hittat lösningen. Vi gick infon att barn reagerar på olika sorters mat som triggande eller sövande och fick tipset att byta kvällsgröten till vanlig mat. Samma kväll vi böt rutinen var vi tillbaka till två snabba mål mat på natten och så somna han om och så har vi fortsatt nu, fyra nätter i sträck och nu kommer andra uppvaket allt närmare morgonen så förhoppningsvis faller den biten bort snart.

  Gilla

  1. Åh, men så härligt att ni hittat en lösning! Och vilken intressant lösning det var! Så fint att det börjar lätta. Man blir ju alldeles galen av allt nattvakande!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s