Skadligt med lego?

Elmer leker med Duplolego, redan. På förpackningarna står det från 1 1/2-5 år eller 2-5 år och jag undrar i mitt stilla sinne, är han för liten för lego? Alltså, rent åldersmässigt är han ju det, och nu kan det hända att min fråga är lite dum, men är det på något sätt skadligt att ge barn saker de inte motoriskt riktigt behärskar, eller kan jag vara alldeles trygg i att han leker, kastar, drar isär – och ibland, lyckas sätta ihop sina bitar?


Jag tänker som så att åldersgränserna de satt är ett snitt, en rekommendation företaget fått sätta utifrån vad de flesta barn behärskar i en särskild ålder. Men att alla barn ju utvecklas olika, och att de i den här åldern snarare låter sakerna de inte riktigt behärskar vara, snarare än att bli arga och frustrerade på dem. Dessutom lär ju sig barn genom utmaningar, inte genom att bara leka med sånt de redan kan hantera.

img_5760
När började era barn med Duplo?

4 reaktioner till “Skadligt med lego?

 1. Min spontana (och högst amatörmässiga) tanke är att det väl knappast kan vara skadligt att leka med något, så länge det nu inte är något man kan skada sig på. Det är väl inget som säger att man måste använda leksakerna på det sätt som tillverkaren har tänkt – duploklossar kan man säkert använda till att kasta omkring sig om man inte ännu är så bra på att bygga saker av dem. Tänk dig att du i stället gav Elmer pinnar och kottar att leka med, då skulle han kanske mest kunna vifta med dem och kasta dem nu, men om några år skulle han kanske i stället bygga en hage med kottdjur av dem.

  Gilla

 2. Vi kunde inte hålla oss så vi köpte första duplon till dottern när hon fyllde 1.. Ännu mera duplo fick hon den dagen också av sin lego-älskande farbror 😀 Och helt på riktigt så tror jag att hon har åtminstone rört i en duplokloss dagligen sen dess när vi varit hemma! Nu fyller hon snart 3, och bygger otroliga kreationer med duplon! Det har hon självklart int gjort från början utan duplon har agerat allt från fantasifigurer till matbitar till telefon till pengar till badleksak.. you name it liksom 🙂 Väldigt multifunktionell leksak på det sättet.. Duplon är absolut både dotterns och föräldrarnas favoritleksak(er) i det här hushållet och det finns nog verkligen inget skadligt med det! (så länge man ser till att där inte finns några för små bitar, förstås..) Duplo är bäst!

  Gilla

 3. Alltså det är väl främst för eventuell kvävningsrisk o för att ‘skydda sin egen rygg’ som leksaksföretag lägger åldersgränser. Ifall man tänker att nån ettåring kvävs på nåt kan man iaf inte stämma dem, för åldersgränsen är från 2+. Så tänker jag…. Har väldigt svårt att tro åtminstone i detta fall att det handlar om att duplo skadar/hämmar/ etc. Saga bygger glatt väggar av sina trots att hon nån månad sen inte fick ihop två 🙂

  Gilla

 4. Håller med Sandra. Åldersgränsen finna för att skudd företaget ifall ett mindre barn sätter legobitar a i munne och det går illa. Det finna nog ina leksaker som ”inte passar” för en viss ålder av någon annan orsak än att det kan vaa skadligt. Det äe ju inte heller som att ett barn kan leka med lego till 5 års ålder och efter det är det skadligt eller onödigt för dem att leka med det. Det hjälper barnet att vara kreativt och är bara en visning för att barn under den åldern inte ska leka med leksakerna för att det kan finnas risk för olyckor. Så så länge man har uppsikt över barnet kan det nog leka med duplo 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s