De heliga timmarna

Jag vet inte hur det är med er andra mamas och papas där ute, men här hemma råder just nu något jag kallar ”de heliga timmarna”. Detta begrepp är inget som bör tas lättvindigt, och om några av dessa påstående passar in på dig så tror jag att även du är en utövare av de heliga timmarna”:

– Du planerar din dag kring tiden då barnet sover sin dagslur. (Singular eftersom detta för mig främst börjat gälla sen Elmer övergick till en dagslur om dagen. Ska du själv sova, baka, städa, göra ingenting, äta, läsa, gå på toaletten, osv..? Möjligheterna är oändliga och tiden är ack så knapp!
– Du väljer noggrant bort de saker som kan göras senare på kvällen när din respektive kommit hem från jobbet (t.ex. duscha och äta) eller när barnet är vaket (t.ex. göra en snabb måltid, dammsuga…)
– Du är överlycklig om du får planerat besök under timmarna barnet är vaket, men tycker ibland att det skulle vara skönt om besöket gick när det väl är sovdags, så att du kan avnjuta dina heliga timmar ensam, (detta varierar såklart om du har något riktigt speciellt inplanerat).
– Du förbereder så mycket du kan innan barnet somnat (t.ex. gör färdigt smörgåsen du ska äta och kokar kaffe, plockar fram de saker du eventuellt ska pyssla med, plockar undan eventuella avledande faktorer som t.ex. smutstvätt eller gammal disk från bordet)
– Du blir lätt irriterad om det kommer ett oväntat, långt och viktigt samtal under denna stund. Ibland stänger du till och med av telefonen.
– Det vanligtvis slutar med att du, under tiden barnet sover, ligger och stirrar upp i taket och får småångest över hur fort tiden flyger iväg…

Fyll gärna i en fortsättning i kommentarsfältet!

dsc_0211.jpgBild: Cindy Ekman

Inför dagens heliga timmar planerade jag följande:
– Sortera, tvätta och prismärka de kläder jag ska sälja på söndagens mammaloppis i Idrottshallen här i Karleby – NordFinlands största loppis here we gooo!
– Göra korvsoppa tills Tony kommer hem.
– … och under tiden, lyssna på sista boken av Fifty Shades of Grey på Storytel. SHIT vad jag älskar den appen!

7 reaktioner till “De heliga timmarna

 1. Oj mammaloppis! Vad är det? Vilken tid ordnas det? Berätta åt en Jeppisbo som eventuellt kunde ta en tur till Kokkola på söndag! 😉

  Gilla

  1. 10-15 i idrottshallen på söndag! Där finns allt barn och babyrelaterat! Kommer vara sjukt mycket folk och där blir trångt så mitt tips är att försöka komma utan barn, eller iallafall utan barnvagn om det bara är möjligt! 😊

   Gilla

 2. Tänker exakt lika! Brukar oftast försöka fixa och äta min lunch i lugn och ro när busfröet sover och sen slappa framför TV:n och vila. Blir så irriterad ibland när min mamma ringer precis då, när jag vill hinna vila, och tjattrar på om allt och inget i en halv evighet… Kan också bli irriterad om jag t ex har en massa tvätt att hänga upp, disk att plocka i maskinen eller vad det nu kan vara – och när jag äntligen är klar, då VAKNAR BUSFRÖET OCH JAG HAR INTE HUNNIT SÄTTA MIG NER ENS! 😣 För jag BEHÖVER verkligen mina heliga timmar, lite tid för mig själv, en andningspaus i vardagen som småbarnsförälder.

  Gilla

 3. Jag har knappt hunnit vänja mej med att ha en bebis som kan sova utan att vagnen gungar eller utan att ligga PÅ mej så jag vet inte riktigt vad man gör när hon sover (hon är 9 månader). Jag brukade vara ut och gå långa rundor med vagnen och lyssna på poddar för att göra något också för MEJ. Nu får jag vänja mej med ensamheten och takstirrandet. Men ligga och stirra i taket borde jag bli bättre på, nästan allt annat kan man ju göra när bebisen är vaken 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s