Varför P-ring inte är något alternativ för mig.

Fick några frågor på gårdagens inlägg om mens där jag nämnt att jag aldrig skulle rekommendera p-ring åt någon. Nu vill jag inte kasta sten men eftersom att jag ändå har en del års erfarenhet av ämnet så tänkte att jag att jag kunde skriva svaret i ett skilt inlägg, det passar ju rätt bra in under mensveckan anyway…

Jag började rätt tidigt ta hormonella preventivmedel, det var 2006, jag var 16 år och jag och en vän hade fått för oss att nu är det dags för oss att börja med det. Hon hade en bra anledning, hon hade hört att det skulle kunna lindra hennes mensvärk. Jag då igen hade väl inte riktigt tänkt igenom det, men senare konstaterade jag att det är ju rätt praktiskt att veta när mensen ska komma varje månad.

Bara någon månad in på p-pillren hade jag gått upp flera kilo i vikt, inte bara mådde mitt sextonåriga jag mentalt dåligt över den plötsliga viktökningen, utan även annars var jag instabil. Jag hade otroliga humörsvängningar, inget som att jämföras med PMS utan dessa var på en helt annan nivå. Min familj berättade för mig i efterhand att jag inte var mig själv över huvud taget, att jag var som en helt annan människa…

Jag bytte märke, vikten blev plötsligt möjlig att kontrollera igen, trist nog väckte detta något inom mig, som skulle komma att bli början på många, många år av ätstörningar. Nu rasade vikten i stället. Mensen försvann helt.

Jag slutade med p-piller någon gång under 2008, hade en liten paus, mådde lite bättre. Jag fick en pojkvän och kände att jag återigen ville ha lite mer kontroll över min cykel, så jag gick till min skolhälsovårdare som rådde mig att pröva Nuvaring, som precis kommit ut på marknaden. Tyckte det lät lite för bra för att vara sant att man inte var tvungen att minnas att äta sina tabletter varje dag, att ringen helt enkelt skulle sättas in, vara inne i 3 veckor (dessutom kunde man ta ut den någon timme ”vid behov”), och sen tas ut under en vecka och under samma period skulle mensen komma.

Det var alldeles underbart att inse att det faktiskt fungerade! Mensen kom som klockan två dagar efter att jag tagit ut ringen, samma klockslag nästan, vilket ju nästan är snudd på skrämmande. Den första tiden var jag så nöjd med den att jag inte tänkte på att de bieffekter som kom faktiskt kom utav ringen. Jag hade ju fått veta att hormonflödet var mindre och verkade mer lokalt än p-piller, logiskt nog, och att bieffekterna på så vid inte brukade vara så dramatiska.

Några gånger kunde det slå mig att jag knappt hade någon sexlust, men jag viftade ofta bort det med att ”jag nog inte var en särskilt sexuell person”. Slemhinnorna var även konstant torra. Mitt humör var varken upp eller ner, det kändes som att jag hade ett lock på mina känslor, som hindrade mig från att känna de där allra starkaste glädjerusen, eller den djupaste sorgen. Det är otroligt frustrerande att vara i ett annars lyckligt parförhållande, utan att känna någon som helst tillstymmelse till sexlust. Men det var inte förrän Tony och jag diskuterade det på allvar som jag insåg att jag nog måste sluta med ringen.

När jag väl slutade i januari 2014 var det som en sten fallit från mina axlar. Vi skulle gifta oss i augusti och visste att vi ville ha barn inom en snar framtid, och jag hade hört att det tagit länge för många som tidigare använt p-ring att få barn. Det året hade jag mens 4 gånger. Så upp och ner var min kropp efter 8 år av hormoner. Vi gifte oss i augusti och en tid innan det hade vi aktivt börja försöka att bli gravida, det lyckades först ett år senare, någon gång i februari 2015. Om det har något med p-ringen att göra vet jag inte, men när jag tänker tillbaka inser jag att jag gjorde rätt i att sluta. Jag fick fort mer energi, folk som känt mig länge sa att jag hade fått tillbaka en ”gnista” och sprallighet jag inte haft på länge, men som de tyckte att vanligtvis alltid hört till mina personlighetsdrag. Min mentala hälsa är fullkomligt stabil, och när jag känner starka känslor så känns dom verkligen.

Detta är ju såklart bara min upplevelse, jag avråder ingen från att börja använda hormonella preventivmedel, men jag ville berätta min historia och sen är det ju upp till var och en att bestämma vad de har för behov. Så klart finns det mycket positivt med p-ringen också, regelbunden mens och ett smidigt preventivmedel för de som är i ett stadigt förhållande (kom ihåg att inget preventivmedel, förutom kondom och femidom skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar!!).
Men för mig vägde nackdelarna mycket mer än fördelarna – jag vill vara mig själv,
inte bara en skugga.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s