Du vet väl om att du är värdefull

Den här kvällen var Elmer väldigt trött och gnällig, troligen på grund av ändringen till vintertid. Hela kroppen var olycklig och utmattad strax innan läggdags, riktigt så att man fysiskt kände hans trötthet. Tony har blivit en mästare på att natta honom, oftast har det räckt med att bara lägga ner honom i sängen med nallen och en flaska mjölk, be Gud som haver och gå ut. That’s it. Men eftersom han var så övertrött kände jag bara att jag att både han, och jag, behövde lite extra omsorg och närhet ikväll.

Så jag bar sonen in till sovrummet, satte mig på sängkanten med honom i famnen och höll honom tätt intill mig medan jag sjöng för honom. Jag har en särskild sångrepertoar för nattningen som jag använde mig av mycket när det enda som fick honom att somna och slappna av var just sång, och inatt körde jag på den igen. När jag kom till ”Du vet väl om att du är värdefull” kändes det i hela kroppen, hur mycket jag saknat Elmer de senaste veckorna, hur mycket jag behövde honom nära, och hur han njöt av att ligga där i min famn och bli vaggad till sömns. Jag fick plötsligt svårt att hålla rösten stadig, kände den där välbekanta klumpen i halsen och tryckte honom närmare mig och kysste honom över pannan. Efter någon minut kände jag hur hela hans kropp slappnade av med en djup suck, och så hade han somnat i min famn.

När jag var liten var det min pappa som oftast tog hand om mig när jag var rädd och inte kunde sova. Jag var ofta orolig, hade en vild fantasi, och hade svårt att släppa mina tankar om kvällarna, de rusade oftast iväg och förstorades utan någon särskild anledning. Då fanns pappa där och strök mig över ryggen tills jag hade somnat. Trots att jag blev äldre, älskade jag att få känna mig som ett litet barn ibland, och jag blev allt som oftast lite avundsjuk då mina yngre syskon fick mer tid med föräldrarna inför nattningen. Mamma sa en gång åt mig att ”nu måste du lära dig sova själv då du är så stor”. Och jag kontrade med ”men mamma, jag är stor utanpå men liten inuti.”

Jag tror att det är så himla viktigt, inte bara för små barn utan för alla människor, att få känna sig små ibland. Att ha någon som tar hand om en och berättar för en att allt kommer bli bra, att man kan släppa allt, lämna över sina problem och sin oro till något större än sig själv. Att man får höra hur värdefull man är, för det är vi ju, varendaste en.

IMG_5271.jpg

En reaktion till “Du vet väl om att du är värdefull

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s