Och så vände det, igen..

De senaste veckorna har vi varit så nöjda med Elmers sovande. På snudd till perfekt har det varit sen Tony gjorde avvänjning från den nattliga mjölkflaskan och i stället gav vatten. Elmer har alltså druckit några klunkar vatten den gång han vaknat på natten, runt 4, halv 5-tiden, för att sedan sova vidare till ca 8. Det har varit så tryggt att veta att nattsömnen inte kommer rubbas något desto mer och att man faktiskt kan få en riktig decent natt om man förstår att lägga sig i tid – Tills nu.

Redan de första två timmarna har han vaknat flera gånger, eller, jag skulle inte kalla det vakna, han skriker för att han typ tappat nappen eller något och somnar om direkt han får den, de första timmarna i alla fall. Men den senaste tiden har han även vaknat flera gånger mitt i natten och bara gråtit omotiverat, eller legat och pratat med sig själv för att sedan övergå till gråt. Med andra ord är det knappast nattskräck, men vad sjutton är det då?! Han sover otroligt ytligt och trots att man får honom att sova igen kan man vara nästan säker på att han vaknar efter någon minut igen, och det är så fruktansvärt frustrerande!

Det värsta är ju det faktum att man vet hur fantastiskt det varit de senaste veckorna, och plötsligt har allt ändrats igen! Blir tokig! När sjutton förstår dom här små att sova hela nätter?!

14962253_10154166235203121_151598488_n.jpg
De svartvita bilderna från februari och de till höger från igår. 9 månader mellan bilderna.

6 reaktioner till “Och så vände det, igen..

 1. Växtspurt = behöver mer mat?

  Våt blöja blir mer och mer obehagligt eftersom han blir äldre och mer medveten.

  Mycket att fundera på då han lär sig mycket nytt hela tiden?

  Bara lite tips dragna snabbt ur min trötta hjärna. Har ju också en liten en som sover lite hur som helst. Vår nya vana är att vakna 5-6-tiden och amma/dricka välling, prata mycket, krypa runt i stora sängen (hon sover med oss) och få en ny blöja för att sen somna om till 7-8-tiden.

  Det enda som är bestående med dehär ettåringarna är väl att inget är bestånde, allt går i vågor. Styrkekram till dej 🙂

  Gilla

 2. Tyvärr har jag läst att ett barn inte får in en ”normal” sovrytm, liknande vuxnas, före ca 4-5 års åldern. Här växlar det också om vartannat med S som är 1 år 4 mån. I några veckor sov hon riktigt bra och när hon vaknade lade hon sig på mig eller pappan och somnade om själv. Nu kan hon vakna 02.30 och vara vaken till 5 och klättra runt i sängen och sen gråta och skrika och vara allmänt missnöjd. Inte heller vår 3-åring eller 4-åring sover bra. De kommer till vårt rum mitt i natten och kan skrika och gråta och väcka alla andra utan någon orsak. Men, man får tanka lite extra sömn de nätter de sover bättre och försöka intala sig själv att en dag kommer de sova bra, man kommer få ha sin säng och sitt sovrum ifred, och har svårt att få upp dem på morgonen. 😉 även om det ju nog känns som en evighet tills man får njuta av det.

  Gilla

 3. har han fått vaccinerna nyligen? på oss sa rådgivningen att den ena vacc. kan börja spök om först 1-2 veckor efteråt..
  eller så kanske tänder?

  Gilla

 4. Usch vad tungt. Vi har en snart tvååring som också alltid sovit oroligt och det är inget fel på honom och det finns inget logiskt samband med hans sämre perioder. Emellanåt, när vi knappt sovit alls, har han haft öroninfektioner men annars är han bara en orolig sovare. Att acceptera det här har varit tungt och det är tur att vi är två som kan dela på nattvakandet här hemma. Jag försöker ta en dag i taget och glädjas över de nätter vi får sova.

  Gilla

 5. Kan han ha benvärk/växtvärk ? Nu när de har blivit kallare kan de märkas mera. Vår dotter har haft det från och till sen hon var kring 1 år och de tog länge innan vi förstod vad felet var. Hon har verkligen ont och vissa nätter har hon vägrat stödja på benet tillochmed. Jag skulle tipsa om att pröva ge en panadoldos innan läggdags och om han då inte gråter under natten tyder de ju på att han har ont någonstans.

  Gilla

 6. Kan han ha växtvärk/besvärligt? De kan märkas mera nu när det är kallt ute. Vår dotter har haft det från och till sen hon var omkring 1 år och de dröjde länge innan vi förstod vad felet var. Vissa nätter har hon vägrat att gå för att de gjort så ont tillochmed. Pröva ge en panadoldos innan läggdags och om nattgråten försvinner då tyder de ju på att han har ont nånstans. Hoppas de blir bättre!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s