Elmers sömnhistoria

Fick följande fråga av signaturen Johanna:
”har Elmer alltid sovit länge på morronen? vår har period nu att han vaknar 5 så ja hoppas liksom att den någon gång vänder o att ja också kan tycka att halv 7 är tidigt! hur ska man få dem att sova längre? i övrigt har vi bra nätter men själva tiden skulle gärna förlängas lite.”

Kände att jag ville svara såhär då många av er kanske inte varit med från början, men sanningen är att Elmers nattsömn aldrig varit något vidare, förrän sen några månader tillbaka. Upp till 10 månaders ålder har han vaknat 3-8 gånger/natt, druckit mjölk, och sen somnat om, för att sen stiga upp runt 7.
Vi hade också någon månads period där han steg upp klockan halv 5 eller 5 på morgonen, och jag minns att jag tyckte det var en lyx att få sova till halv 7 någon enstaka gång. Jag minns att jag tänkte att jag kommer bli galen med hans tidiga uppvaknande, för trots att han sov länge om dagarna sen, två gånger om dagen, så blev dagarna så otroooooligt långa, och man vill ju gärna göra något annat när han väl sover än att själv sova. Det var ett tag då jag tänkte att ”jahapp, så här ser livet ut tills han blir tonåring, han kommer stiga upp före tuppen och jag kommer åldras i förtid!”

Jag minns att vi försökte med mjölk på morgonen ett tag, för att förlänga hans nattsömn, ibland funkade det, oftast inte. Han skulle upp.

Sen var det Tonys tur att vara hemma med Elmer i tre månader, och jag vet inte om det beror på Tonys envishet (tro mig, jag har alltid tyckt att jag är envis, men det är inget i jämförelse), eller om det är för att Elmer helt enkelt blivit äldre, men Elmer sover faktiskt helt okej, både inför läggdags, under natten och på morgonen.

Ibland sover han från 20-06, i ett streck, oftast efter dagar då dagarna varit fullspäckade med program och stimulans, då byter vi blöja på honom, han dricker lite vatten, protesterar en stund, för att sedan ge upp och lägga sig ner igen för att sova till ca kvart före 8.

Oftast sover han från 20-ca 04, varpå vi byter blöja, ger lite vatten, sätter nappen i munnen, knäpper på hans Nighty Night Owl (alltid samma melodi), och så sover han till 6/7 för att sen dricka lite till, och sova ytterligare 1-1,5 timme.

Det är lätt att höra om han faktiskt är pigg, eller om han ännu är trött när han tror sig vilja stiga upp. Låter han gnällig och trött, så lägger vi ner honom i sängen igen. Ibland behöver vi göra det några gånger, vyssa lite åt honom, innan han ger med sig och somnar igen. Ibland lägger vi bara ner honom med hans nalle, och så somnar han.

Ibland fejkar han och låtsas vara pigg fast han egentligen är supertrött. Men då får man helt enkelt använda sunt förnuft, kolla på klockan, och utgå från den. I regel vet vi att han behöver 12 timmars nattsömn för att vara pigg på morgonen, och för att orka med bara en sovtur om dagen.

Vaknar han halv 8 på morgonen, så sover han tupplur klockan 12:30-ca 14/14:30, om det riktigt vill sig. Ibland till och med till 15. Detta utan att det påverkar hans nattsömn, tvärtom.

Det här blev ett enda flum. Men jag har väl fått dra slutsatsen att alla barn är olika. Jag vet föräldrar vars barn inte börjat sova bra förrän i 3-4 års ålder, och jag vet föräldrar som har barn som aldrig haft problem med att sova, utan som sovit 12 timmar i streck redan som riktigt, riktigt liten. Jag har aldrig vågat skryta om Elmers nattsömn, hittills har vi fortfarande väldigt få hela nätter i ryggsäcken, men det blir bättre och bättre hela tiden. Jag ser ett ljus i tunneln, och har nästan glömt tiden då jag vankade runt, runt i huset och kände mig som världens mest ensamma människa, med en klarvaken baby över axeln.

IMG_2534.JPG

3 reaktioner till “Elmers sömnhistoria

  1. Vad härligt att höra att era nätter blivit bättre 🙂 Jag har följt med er sen Elmer föddes och din blogg var länge den enda trösten för mej bland mammor som var utvilade och bebisar som bara sov. Här vaknar vi ännu 3-10 gånger/natt och har accepterat läget. Hon blir snart 1 år. ❤

    Är också så himla glad för att ni ska få en till liten person i er familj och hoppas ditt illamående går över. Tipsar också om förlossningspodden. Om man inte orkar se på något eller röra sig så kan det vara härligt att höra på Emma Philipssons fantastiskt lugnande röst 🙂

    Gilla

    1. Tack så jättemycket Jessica för dina värmande ord! Dom sover jag gott på! Hoppas att det snart skulle börja vända för er tjej också. 😊 💛 tack för tipset! Ska definitivt kolla in den podden!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s