”Tutten bort!”

Elmer vaknar som känt vääääldans tidigt. Nätterna är dessutom väldigt oroliga och man vet aldrig om och när han vaknar och gnäller. Men man vet med säkerhet att oavsett när han går och lägger sig så vaknar han mellan klockan 05:20-05:50. Jättetrevligt. Särskilt för en gravid kvinna som finner sömnen först runt 02-snåret.

Elmer är också väldigt tuttglad, för er svenska läsare är det alltså nappen jag menar (från finskans tutti), han har aldrig varit någon bröstsugare om det var det ni trodde jag menade. Han går gärna omkring med den dagtid, och stoppar en i munnen så fort han bara får syn på en. Eftersom han redan är väldigt benägen att bli torr i huden har detta påverkat huden runt munnen mycket negativt, och den är ständigt röd och torr och på senast har jag till och med börjat märka något som ser ut som början på svamp, eftersom hans dregel gör att det blir fuktigt mellan huden och nappen. Tony och jag har länge pratat om att ta bort nappen dagtid, och svägerskan kom med den fina idén om att han kanske vill sova längre om nätterna när han vet att han bara får ha den när han sover.

Tony åkte till Tjeckien i lördags och som om jag inte hade fulla händer redan fick jag snilleblixten att avvänja honom från nappen nu i samma veva. Första dagen var en sån katastrof att jag var redo att kasta in handduken och fråga er om era allra bästa tips. Jag trodde jag skulle gå under av allt skrik och gnäll och hur jag än kramade, tröstade och avledde så kom Elmer ständigt tillbaka till samtalsämnen kring nappen och han försökte gång på gång få mig att ”öka tutte” (söka tutten). Vi sökte allt möjligt annat i stället och när natten väl kom och han frågade om tutten så förklarade jag åt honom att ”ja, nu ska vi söka fram nallen och tutten för nu ska Elmer sova”. Han var så ledsen, trots att han sov bra sen.

Nu är dag två redan över och dag tre gick det till och med att resonera med honom och förklara att ”nej, tutten får du ha när du sover”, och så var det inget mer med det. Till och med när vi hälsade på vänner som han inte kände klarade han av att hålla sig tutt- och gnällfri. Jag gör fortsättningsvis så ännu att jag låter honom ha tutten när han mornar sig efter tupplur och när han vaknar på morgonen. Men när han tar ut den för att äta mellanmål eller morgonmål så tar jag bort den och säger att ”nu tar mamma bort tutten tills vi går och sova, okej?”. Det funkar.

18217761_10154687721278121_1366283737_n
Känns så skönt, och jag hoppas att det påverkar honom och sömnen på ett bra sätt. Nu känns det som vi har ännu ett problem ur världen, och jag är så glad att jag kämpade de de där två första dagarna, för att ha två barn med napp sen vid lillasysters ankomst skulle jag inte vilja uppleva.
Nästa projekt:
– Börjar kissa på pottan igen, vi började men nu har han tappat intresset för den, både hemma och på dagis.
– Flytta över honom till eget rum och flytta ut honom ur spjälsängen.

Ni som flyttat över era barn till eget rum i senare ålder, (Elmer är nu 1,5 år), hur har ni gått till väga och hur har det fungerat?

En reaktion till “”Tutten bort!”

  1. Melvin var ca 2,5 år (nu vid årsskiftet) när vi flyttade honom och lillebror i eget rum. Först lekte vi lite extra mycket i rummet några dagar och då hade vi samtidigt juniorsängen där så han skulle vänja sig vid den. Sen när D-day kom så var det nog bara att natta honom som vanligt och sen sov de med dörren på glänt och en nattlampa på. Han har sovit bättre än förväntat där, men kommer nog upp i vår säng nästan varje natt. Men han är absolut inte lessen över att inte få sova i samma rum som föräldrarna. Dock kan det ju ha underlättat vår ”förflyttningsprocess” då lillebror också följde med och han inte har behövt sova ensam. Sen såhär i slutändan har vi märkt att speciellt Melvin sover bättre när han sover i från oss, antagligen har han tidigare vaknat på nätterna för att vi snarkat eller dylikt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s