Gör ditt eget iste! Preggoversionen och för alla andra törstiga. 

Från vecka 35 är det många gravida som börjar sporta med att hinkar i sig hallonbladste i mängd och massor. Många i tron om att det ska starta förlossningen, några färre i förhoppning om att det ska hjälpa till vid kroppens läkningsprocessen. 

Det är alltså inte bevisat att hallonbladste ska hjälpa till att sätta igång värkarna, men eftersom man inte ska dricka det förrän vecka 35 är de flesta rätt eniga om att teet kan stimulera sammandragningar. 

Eftersom jag själv är särskilt rädd för ”efter-skedet” hoppas jag såklart att teet ska hjälpa till med en snabbare förlossning, samt mindre blödning och bättre återhämtning. Har därför börjat sörpla jag också, och bara efter någon dag fick jag nog. Det är för varmt med te på sommaren! Så jag fick mig en snilleblixt – iste! 

Gör ditt eget hallonblads-iste:

Koka upp 1,5l vatten, sätt 4 hallonbladstepåsar, eller färska hallonblad, i en värmetålig kanna, (en plastbytta funkar lika bra), häll på vatten och låt dra tills det svalnat, sen får det fortsätta dra över natten i kylen. 

(Vill du ha teet lite sötare kan du sätta i lite honung eller lönnsirap med tepåsarna innan du häller på vattnet.) 

När du väl ska dricka ditt te:

Sätt ordentligt med isbitar i ett glas, pressa över citronsaft, och fyll upp resten av glaset med te. Så fräscht! 

Vil du göra eget iste kan du i princip använda vilken tesort du vill, men använd såklart ditt favoritte och följ samma process. En större sats gör du enkelt med ett 5-10 liters ämbar och löste, som du sedan silar bort. Koka upp sockerlag med lika delar vatten och socker,  som du har färdigt i beredskap och blanda antingen glas för glas, eller så gör du en färdig iste i kanna som du har i kylen, glöm inte citronen, det tar bort dendär beska smaken som vissa tesorter kan ha. Busenkelt och jättegott att bjuda på när du får gäster! 

2 reaktioner till “Gör ditt eget iste! Preggoversionen och för alla andra törstiga. 

  1. Jag sörplade i mig hallonblads-isté de sista veckorna jag var gravid. Kalla det slumpen eller ej – men efterskedet gick så otroligt bra, jag blödde väldigt minimalt och efterblödningen minskade väldigt snabbt. Jag vill verkligen tro att hallonbladstéet hjälpte till! Lycka till sen då det är dags! 😊💪🏻

    Gilla

  2. Om man gör te av färska hallonblad hur mycket blaf ska man ha få på 1,5l vatten?? Så man inte får för stark dos, eller kan man få det?? 🙂 är i vecka 37+4 har inte köpt ännu för jag har redan så mycket sammandragningar, men tänkte börja nu snart..å kom på att jag har ju fullt med hallonbuskar hemma 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s