Monsterpumpen och jag

Rätt tidigt stod det klart att jag nu, liksom med Elmer hade rikligt med mjölk att erbjuda. Grejen med Elmer var ju bara den att jag slarvade något förfärligt och den började sina redan vid två månader, varpå jag slutade pumpa helt en vecka innan han blev 3 månader. 

Den här gången var jag med andra ord mer förberedd och jag visste att skulle det finnas mjölk, skulle det behöva pumpas med tre timmars mellanrum. Jag lyckas inte riktigt, men de dagar jag slarvat/inte hunnit, så har jag kompenserat med några lite tätare pass, för att hålla upp det igen. 

Jag har med andra ord inte gjort något för att ge större produktion, utan jag har helt enkelt en hel del grädde i behållarna, och trots att M redan är en liten knubbis och växer som ett skott, så orkar hon helt enkelt inte allting. 

Till en början frös jag ner allt hon inte åt, och frysen blev snabbt fylld till bredden. 

Så fick jag höra om Mjölkköket, kort och gott, det fanns någon därute som tog emot donerad bröstmjölk! När jag dessutom fick höra att man fick betalt började drömmar om en familjeresa ta form i huvudet, min mammapeng är rätt kass, så extra inkomst är alltid välkommet. 

Så efter några samtal och ett besök till labben blev jag plötsligt mjölkdonator. Har aldrig kunnat ge blod eftersom mitt hb varit i botten sen högstadieåldern, så nu hjälper jag bebisar istället. 😊 Känns roligt och betalningen är ju bara en extra morot, hade nog börjat donera oavsett, frysen skulle dessutom ha sprängt vid något skede. 

För att bli donator ska du ringa till Maitokeittiö i Karleby. Beroende på var du bor skickar de sen ett infokompendie där du, förutom att fylla i dina personuppgifter också får läsa och samtycka till de riktlinjer som ska följas för att vara donator. Du ska bl.a. äta regelbundet och varierat, äta nyttiga fetter och vitaminrik kost. Alkohol går såklart helt bort, och även vissa mediciner och naturprodukter osv, har du gått en antibiotikakur måste du vänta i fem dagar innan du kan återuppta pumpandet. 

Du behöver även ta blodprov, har för mig att det var de samma som togs när man var gravid. 

Sen får du en pump att låna från mjölkköket, förutsatt att alla inte är upptagna, som de var i mitt fall när jag skulle börja. Jag fick som tur använda min egen pump, det var ju inget extra jobb, den skulle ju steriliseras eftersom jag pumpade åt M. Skillnaden med mjölkkökets pump var att du fick hem så kallade set med en tratt och en sladd som fick kastas efter ett dygn. Så jag skulle ju sluppit dendär disk- och steriliseringsprocessen ifall jag fått hem dom. Jag hamnade dock i kö för en pump och igår, i samband med att jag hämtade mer tomflaskor och förde mjölk, så fick jag också hämta ut en alldeles egen lånepump! En riktig monsterpump – en Medela Symphony. Har snackar vi minsann effektivitet! Har använt mig av Medelas budgetversion Mini Electric hittills och skillnaden är storslagen! Till skillnad från min egen pump, som för så mycket oväsen att man får tinnitus, så är denna så tyst att den knappt märks. Den är dessutom mycket skonsammare åt brösten och utdrivningsförmågan är i helt annan klass, denna reder ut minsta lilla knut och pumpar därav ut ca 40ml mer/bröst än Mini Electric, och snabbare går det – himla lyxigt! 

Från Maitokeittiö får du 20€ per liter mjölk du hämtar in, du för in i egen takt, frysväska finns att låna från sjukhuset, så du förvarar bara mjölken i frysen så länge med namn och datum på. Säg till om du har frågor, eller vänd dig direkt till mjölkköket på 040-6524698.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s