När man skapar rutiner

”har du några tips hur man får in rutiner med en bebis? min blir snart 5 månader och sover om dagarna när som helst men högst 45 min u sträck. skulle gärna se att han sover mer regelbundet vid vissa tider o kanske längre stötar åt gången men han kanske inte är en sån som kommer att göra så… också tips på lindring vid tandsprickning?”

Fick denna fråga av signaturen lise i kommentarsfältet, och oj så jag önskar att jag hade några bra svar på rutinfrågan. Ännu tycks vi ju inte riktigt ha lyckats eftersom han vaknar så konstant under nätterna. Men jag kollade tillbaka i arkivet lite där det stod följande:

(Här kan ni läsa hela inlägget.)

”Elmers sömnrutin ser ungefär ut såhär just nu:

Vaknar: 06-tiden.
Första tuppluren: Runt 09-tiden i ca 45 minuter.
Långluren: Börjar på förmiddagen, mellan 11 och 12:30, beroende på hur han sovit tidigare, sover ca 1h eftersom vi nästan aldrig lyckas få honom att äta förrän han ska ut, vi matar honom iklädd hans overall och så ut i vagnen igen, där oftast sover åtminstone 1,5-2 till. Brukar ha sovit färdigt runt kl:16/17.
Kvällstuppluren: Tas runt 18:30-19, räcker högst en halvtimme, sen är han vaken till klockan 9 då jag börjar natta honom, badar eventuellt, byter blöja och sätter på pyjamas, och sitter med honom i famnen, guppandes på Pilatesbollen och sjungandes på alla sånger som dyker upp i mitt huvud samtidigt som jag trugar i honom mat…
Natten: Somnar oftast mellan 9 och 9:30, vaknar tyvärr första gången nästan direkt efter 3 timmar, och så fortsätter det sådär hela natten, fram till klockan 05:30 ungefär…
Just nu är jag inget vidare nöjd med nätterna, så jag hoppas det börjar svänga snart.
Han får ett fast mål om dagen hittills, snart ska vi börja med en helt ny smak.”

När jag läser så märker jag ju att vi börjat få igång någon typ av rutin. Och det vi gjorde var att vi helt enkelt lyssnat av honom lite, och sen skapat rutiner utifrån det, så att Elmer kände att det var vi som styrde upp det hela, och inte han. Jag minns att Elmer sov riktigt bra under denna tid, men så fanns det dagar också då det inte alls gick. Det jag kanske skulle gjort annorlunda från det vi gjorde då var att inte ge upp så lätt när vi märkte att han blev lite trött och gnällig, utan kanske dra ut på den vakna tiden ytterligare några kvarter för att han skulle bli riktigt trött, dock ej övertrött, och på så vis kanske vi kunde ha skippat den fjärde tuppluren och i stället klarat oss på tre stycken. Det skulle kanske bidragit till både bättre nattsömn och dagssömn. Nu vet jag ju inte hur det är med dig, men vi började ge Elmer fast mat vid det här skedet, och vi skulle kanske ha kunnat börja med kvälls- och morgongröt lite tidigare än vi gjorde (runt 6 månader).
Så mitt största tips är kanske att hålla er bebis vaken liiite längre, vet ju inte hur ni gör nu, men vi märkte att när han blev trött och led, så bytte vi miljö(rum) eller aktivitet och på så vis fick vi en extra halvtimme-timme, därefter gav vi mjölk och så fick han somna i vagnen sen.

När det kommer till tandsprickningen så skulle vi inte klarat oss utan värkmedicin på natten, sen har vi penslat på flytande Panadol över stället där tanden/tänderna kommit upp vilket tycks ha lindrat lite, en MAM-bitring som går att frysa har funkat bra för oss, och äter han fruktpuréer – frys ner i isglassformar och låt honom äta dem så! Ett annat tips jag fick höra är att sätta napparna och sugdelarna till flaskorna i kylen, det lär lindra för vissa. 🙂

3 reaktioner till “När man skapar rutiner

  1. tack! vilka bra tips också med tänderna… visste inte att det fanns flytande panadol, måste skaffa snarast så det finns hemma. och att frysa fruktpurerna, perfekt! han har börjat få smakprover nu men en hel burk går ju inte långa vägar åt så har kastat flera burkar. men imorn blir det frysen med det som lämnar. tack!!

    Gilla

  2. Svårt att säga vad som funkar för andras barn men O har ibland sportat med korta turer vid dagssömnen. För oss fungerade det att ta ett till varv runt kvarteret när han vaknade ”för tidigt” så somnar han för det mesta om och sover en rätt lång stund till (1-2 timmar t.o.m.) det är sällan det behövs numera. Ofta sover han 3-4 timmar utan problem vid första luren. Kanske inte alla barn somnar om i vagnen men väldigt praktiskt har det ju varit tycker vi 😊

    Gilla

  3. Till tandsprickningen hittade jag en bedövande/smärtstillande gel från apoteket, Aftamed tror jag den hette. Vid regelbunden användning hjälpte den nog en del hos oss, panadol gav vi som extra endast till natten 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s